© Amnesty International

Jak jsme pečovali o svobodu? Retro plakáty, perníčky i peticí

  Blog

Svoboda slova a vězni svědomí Komentář od Klára Matulová a Jan Dohnal, koordinátoři Brněnské skupiny Amnesty International publikován 25.11.2016

Oslavy boje za svobodu a demokracii v režii Amnesty v Brně

17. listopadu 2016 si brněnská skupina Amnesty International připomněla, jak je důležité pečovat o svobodu, kterou jsme v Česku a na Slovensku získali před 27 lety, a zároveň poukázala na to, že svoboda není samozřejmost, ale něco, o co se musíme pečlivě starat. I v dnešní době jsou ve světě neprávem zadržováni mladí studenti ve vězení, stejně jako například Giyas Ibrahimov a Bayram Mammadov z Ázerbájdžánu, na jejíchž případ v rámci Mezinárodního dne studentstva brněnská skupina AI upozorňovala veřejnost.

Svobodu všem studentům! Bývalý náš disident, bude zřejmě prezident! Děkujeme Brňákům, že pomohli študákům! Ať žije svobodný lid! Děkujeme zahradníkům za nejlepší zbraň – květinu! Pravda a svoboda zvítězí! Co jste říkali doma potichu, říkejte teď nahlas! Svoboda, ta nemá chybu! Tato hesla a mnohá další věšeli Brňáci v listopadu 1989 na zdi domů, do výloh obchodů, na univerzity a další místa. Ve čtvrtek 17. listopadu hesla znovu ožila. Měla nám nejen připomenout události listopadu 1989 a brněnskou účast na Sametové revoluci, ale také položit otázku: Jak pečujeme o svobodu, kterou jsme tehdy vybojovali?

Tak jako před 27 lety se tento den nesl v duchu chladného a ponurého podzimního počasí. To nás ale ani v časných ranních hodinách neodradilo k instalaci. Kromě deště a větru se proti nám spikly i malé bílé samolepicí tzv. “cenovky”, které jsme chtěli použít kvůli autentičnosti. Nakonec i přes odboj přírody se nám podařilo vše dotáhnout do zdárného konce a kolemjdoucí se mohli při pohledu na zeď FF ocitnout na pár chvil opět v revolučním roku.

Podobná instalace vznikla také na ulici Česká vedle knihkupectví Barvič a Novotný, kam lidé během odpoledních a večerních hodin pokládali svíčky, a místo získalo krásnou atmosféru. Někteří se jen zastavili, zapálili svíčku či zavzpomínali; jiní si i přečetli o případech dvou studentů z Ázerbájdžánu.

Studenti z Ázerbájdžánu: Mučeni za kritiku vlády

Od 15:00 nás mohli lidé najít v centru Brna u orloje s naším stánkem, kde mohli svým podpisem podpořit Giyase a Bayrama, kteří byli falešně obviněni z držení drog poté, co uspořádali veřejný politický protest. I přes chladné počasí se u stánku zastavily desítky lidí, kteří připojili svůj podpis, chtěli se dozvědět více o Amnesty International, koupili si placku a zároveň mohli ochutnat speciální lidskoprávní Amnesty zázvorové perníčky upečené naší dobrovolnicí Soňou k příležitosti 17. listopadu.

Pevně věříme, že tato akce ukázala lidem, že svoboda není samozřejmost, je třeba za ní bojovat  i v dnešní době a zároveň se dozvěděli něco víc o případu dvou studentů z Ázerbájdžánu. Kdo nestihl připojit svůj podpis pod dopis ázerbájdžánskému prezidentovi, nemusí zoufat, již brzy tak bude moct učinit v rámci Maratonu psaní dopisů!

Chcete vědět víc o práci a kcích Amnesty v Brně? Podívejte se na web nebo Facebook!