Prostor pro svobodu slova se v Rusku dál zmenšuje

Prostor pro činnost obránců lidských práv, nezávislých organizací a médií vyjadřujících kritické názory na realitu v Rusku se v posledních letech více a více zmenšuje.

Ve své zprávě to tvrdí Amnesty International (AI), která monitoruje stav lidských práv v zemi. Porušování občanských práv a svobod je obzvlášť silné v době před parlamentními a prezidentskými volbami.

Úřady zasahují do svobodné práce médií, nevládních organizací i jednotlivců.

Některé opoziční demonstrace před parlamentními volbami v loňském prosinci úřady násilně rozehnaly, zatímco provládní demonstrace se mohly uskutečnit bez jakýchkoli zásahů.

Nezávislost zpravodajství narušena

Kvůli státní kontrole televize a dalších médií je narušena nezávislost zpravodajství. Šikanování nebo dokonce vyšetřování mohou být vystaveni novináři, kteří se snaží podávat nezávislé zprávy. Například rozhlasová stanice Echo Moskvy byla úřadem žalobce opakovaně vyzvána, aby poskytla přepisy svých programů kvůli předběžnému vyšetřování obvinění, že šířila extremistické názory.

Překážky činnosti nevládních organizací

Nevládní organizace jsou omezeny byrokratickými procedurami, které jim znemožňují plně se věnovat jejich práci. Kvůli vágně formulovanému zákonu o nevládních organizacích z roku 2006 i dalším normám mají úřady možnost neustále narušovat jejich činnost. Prezident Putin v roce 2005 pro list Komersant uvedl, že kromě vnesení řádu do činnosti nevládních organizací, je cílem tohoto zákona ochránit zemi od tzv. západního vlivu.

S problémy se potýká například moskevská nevládní organizace Golos (Hlas). Ta již vyškolila řadu nezávislých volebních pozorovatelů i dohlížitelů z politických stran a poskytuje poradenství ostatním organizacím. Ovšem po tom, co se její představitelka a dlouholetá aktivistka Ludmila Kuzmina v květnu v médiích vyjádřila k jedné z opozičních demonstrací, narazila organizace na vážné problémy.

Policie vzápětí prohledala její kanceláře, zabavila počítače kvůli údajně pirátskému softwaru a Ludmila Kuzmina byla obviněna z porušování autorského práva. V říjnu pak byla činnost organizace zastavena na základě výsledků oficiální kontroly, která měla prokázat "závažné porušení zákonů Ruské federace". Organizace Golos se nyní musí před soudem bránit rozhodnutí o uzavření své regionální pobočky.

"Svoboda slova je především svobodou vyjadřovat odlišné názory. Neustálé omezování tohoto práva má umrtvující dopad na celou společnost," prohlásila Amnesty International.

Amnesty International na základě svých zjištění vyzvala ruské úřady, aby umožnily uplatňování práv na svobodu vyjadřování, shromažďování a sdružování. Mimo jiné proto musejí odstranit nedostatky zákona o nevládních organizacích, zastavit zneužívání zákonů k potlačování činnosti nevládních organizací a umožnit médiím svobodné vykonávání jejich práce.

Plný text zprávy v anglickém jazyce.

11.4.2016

Oleg Sencov a Oleksandr Kolčenko převezeni do vězění

25.5.2016

Výsledky kampaně Jsme v jednom týmu - i díky vám!

Desítky vzkazů, tisíce podpisů, zájem médií a především - viditelnost pro ruské ochránce lidských práv!

3.5.2016

Rusko musí respektovat mezinárodní úmluvy, nikoli vzdorovat Evropskému soudu pro lidská práva

19. dubna Ústavní soud Ruské federace oznámil, že rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva v případu Anchugov a Gladkov v Rusku "nelze uskutečnit". Rozhodnutí je urážkou lidských práv a právního státu.

17.9.2015

Pronásledování novinářů na Krymu pokračuje