Prostor pro svobodu slova se v Rusku dál zmenšuje

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 26.2.2008

Prostor pro činnost obránců lidských práv, nezávislých organizací a médií vyjadřujících kritické názory na realitu v Rusku se v posledních letech více a více zmenšuje.

Ve své zprávě to tvrdí Amnesty International (AI), která monitoruje stav lidských práv v zemi. Porušování občanských práv a svobod je obzvlášť silné v době před parlamentními a prezidentskými volbami.

Úřady zasahují do svobodné práce médií, nevládních organizací i jednotlivců.

Některé opoziční demonstrace před parlamentními volbami v loňském prosinci úřady násilně rozehnaly, zatímco provládní demonstrace se mohly uskutečnit bez jakýchkoli zásahů.


Nezávislost zpravodajství narušena



Kvůli státní kontrole televize a dalších médií je narušena nezávislost zpravodajství. Šikanování nebo dokonce vyšetřování mohou být vystaveni novináři, kteří se snaží podávat nezávislé zprávy. Například rozhlasová stanice Echo Moskvy byla úřadem žalobce opakovaně vyzvána, aby poskytla přepisy svých programů kvůli předběžnému vyšetřování obvinění, že šířila extremistické názory.

Překážky činnosti nevládních organizací



Nevládní organizace jsou omezeny byrokratickými procedurami, které jim znemožňují plně se věnovat jejich práci. Kvůli vágně formulovanému zákonu o nevládních organizacích z roku 2006 i dalším normám mají úřady možnost neustále narušovat jejich činnost. Prezident Putin v roce 2005 pro list Komersant uvedl, že kromě vnesení řádu do činnosti nevládních organizací, je cílem tohoto zákona ochránit zemi od tzv. západního vlivu.

S problémy se potýká například moskevská nevládní organizace Golos (Hlas). Ta již vyškolila řadu nezávislých volebních pozorovatelů i dohlížitelů z politických stran a poskytuje poradenství ostatním organizacím. Ovšem po tom, co se její představitelka a dlouholetá aktivistka Ludmila Kuzmina v květnu v médiích vyjádřila k jedné z opozičních demonstrací, narazila organizace na vážné problémy.

Policie vzápětí prohledala její kanceláře, zabavila počítače kvůli údajně pirátskému softwaru a Ludmila Kuzmina byla obviněna z porušování autorského práva. V říjnu pak byla činnost organizace zastavena na základě výsledků oficiální kontroly, která měla prokázat "závažné porušení zákonů Ruské federace". Organizace Golos se nyní musí před soudem bránit rozhodnutí o uzavření své regionální pobočky.

"Svoboda slova je především svobodou vyjadřovat odlišné názory. Neustálé omezování tohoto práva má umrtvující dopad na celou společnost," prohlásila Amnesty International.

Amnesty International na základě svých zjištění vyzvala ruské úřady, aby umožnily uplatňování práv na svobodu vyjadřování, shromažďování a sdružování. Mimo jiné proto musejí odstranit nedostatky zákona o nevládních organizacích, zastavit zneužívání zákonů k potlačování činnosti nevládních organizací a umožnit médiím svobodné vykonávání jejich práce.

Plný text zprávy v anglickém jazyce.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...