Tábory v Dárfúru jsou zaplaveny zbraněmi

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 22.1.2008

Amnesty International (AI) dnes vydala varování před zhoršující se bezpečnostní situací vnitřně vysídlených osob v Dárfúru.

Ohrožena je zejména mladá generace, která zná jen strach a násilí, téměř ztratila naději na politické vyřešení vnitřního konfliktu v regionu. To posiluje agresivitu mládeže a vhání ji do náruče ozbrojenců.Naléhavé varování organizace na ochranu lidských práv je podloženo novou zprávou, která dokumentuje nejistotu panující v táborech pro vysídlence v Dárfúru. Od počátku konfliktu v roce 2003 muselo ze svých domovů uprchnout na 2,3 milionu civilistů, většina z nich žije v táborech rozmístěných po Dárfúru, další odešli do jiných částí Súdánu či překročili hranice země.Vysídlení lidé, kteří stále zůstávají v dárfúrské oblasti, nejsou chráněni proti útokům ozbrojenců. Síly Africké unie, které je měly chránit, byly méně početné než jednotky džandžauí a další ozbrojenci páchající útoky. Za bezpečnost civilistů odpovídá i súdánská armáda a policie. Jejich příslušníci jsou však k vysídleným lidem často nepřátelští a svévolně je zatýkají.Roste i napětí uvnitř táborů pro vysídlené osoby, z nichž většina je zaplavena zbraněmi. Velkou část zbraní dodala do oblasti súdánská vláda, která jimi chtěla vyzbrojit milice džandžauí. Například v táboře pro vysídlené osoby Kalma je ozbrojena většina obyvatel. Mladíci vytvořili na základě svého etnického původu agresivní skupiny a jen během šesti dnů v loňském říjnu měli na svědomí deset ozbrojených střetů.Zbraně jsou v uprchlických táborech přítomny na každém kroku, revolver lze v některých z nich koupit za pouhých 25 dolarů. Jako základny pro rekrutování bojovníků využívají tábory pro vysídlence také ozbrojené skupiny, které verbují i děti.Amnesty International vyzvala hybridní mírové síly v Dárfúru UNAMID, které na konci roku 2007 nahradily sbory Africké unie, aby zajistily ochranu rozmístěním jednotek v okolí táborů pro dárfúrské uprchlíky. "Další okamžité kroky musí podniknout súdánská vláda. Je na ní, aby odstranila veškeré překážky bránící úplnému rozmístění jednotek UNAMID," uvedl Tawanda Hondora, zástupce ředitele programu AI pro Afriku.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...