Maraton psaní dopisů 2007: Češi napsali více než 700 dopisů na podporu obětí bezpráví

Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 8.1.2008

776 dopisů a přání letos putovalo z České republiky za těmi, kterým jsou ve světě upírána jejich práva. Lidé z Prahy, Brna, Ostravy, Olomouce, Pardubic, Ústí nad Labem a Jihlavy psali v loňském prosinci do pěti zemí světa. Prohlédněte si interaktivní mapu s výsledky loňského Maratonu.

Pokud jste se loňského Maratonu nestihli zúčastnit, můžete svůj dopis napsat i nyní.

Rusko – „Tohle není život“

V dubnu 2003 zmizel uprostřed dne z ulice Grozného dvadvacetiletý student a dobrovolný aktivista Artur Akhmatkanov. Od té doby ho nikdo neviděl. Podle očitých svědků zadrželi tehdy Artura příslušníci ruských bezpečnostních sil. Rok po jeho zmizení však vojenský státní zástupce jakékoli zapojení ruské armády popřel. Napiště dopis ruskému prezidentu Putinovi a vyzvěte ho, aby vysvětlil, proč bylo vyšetřování Arturova zmizení zastaveno. Svou podporu můžete vyjádřit Arturově matce, která svého syna nepřestala hledat a říká: „I dnes si myslím, že možná dnes, nebo zítra, mi vrátí mého syna … Každou noc se mi o něm zdá a ve dne pořád pláču ... To už není život. Pro mne vše skončilo. Já nežiju. Jen chodím po zemi.“ Stáhněte si kontakty a další informace.

Aktuální petice

Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu