Nigérie utajuje popravy

V nigerijských věznicích jsou utajeně vykonávány popravy, a to i přes ujišťování vlády, že popravy se v posledních letech neprovádějí.

Zjištění dnes zveřejnila Amnesty International (AI), která přinesla důkazy o sedmi popravách vykonaných v posledních dvou letech. Všechny popravy byly provedeny oběšením. Amnesty International má obavy, že poprav mohlo být více.

"Nigerijská vláda klamala svět -- proto nyní musí zveřejnit informace o trestu smrti, zavést okamžité moratorium na veškeré popravy v zemi a důkladně vyšetřit, jak se něco takového mohlo stát," prohlásil Erwin van der Borght, ředitel programu AI pro Afriku.

Všichni popravení byli k nejvyššímu trestu odsouzeni v severonigerijském státě Kano, k vykonání poprav došlo ve věznicích v různých částech země. Rozsudky smrti ve všech případech podepsal Malam Ibrahim Shekarau, guvernér státu Kano.

Mezi odhalené případy patří poprava mužů jménem Kenneth Ekhone a Auwalu Musa z 30. května 2006. Oba muži v průběhu procesu nebyli zastoupeni právníkem, neměli příležitost odvolat se proti rozsudku. Musa až do posledních chvil popíral, že se dopustil zločinu, za který byl odsouzen. Další čtyři muži byli v roce 2006 popraveni ve věznici ve městě Enugu, jeden muž byl popraven ve věznici ve městě Jos.

Amnesty International pokračuje v šetření možných dalších případů.

7.10.2015

Boko Haram zůstává i přes vojenské pokroky smrtelnou hrozbou regionu

Rukou bojovníků zemřelo za poslední 4 měsíce na 1600 civilistů.

30.9.2015

Další rodiny násilně vystěhováni ze svých domovů

17.8.2015

Nigérie: Shell se musí přizpůsobit novému závazku vlády a čistit ropné skvrny

Shell se musí vypořádat s novým závazkem nigerijské vlády, která chce řešit ropné znečištění v deltě Nigeru. Musí výrazně zlepšit čistění ropných skvrn.

26.6.2015

Ze školní třídy k trestu smrti. A nyní na svobodě!

Po 10 letech ve vězení a po zaslání více než 800 tisících vzkazů od aktivistů z celého světa byl Mosesův život ušetřen. Mluvili jsme s Justine Ijeomahem, ředitelem Nadace pro lidská práva, sociální rozvoj a životní prostředí (HURSDEF) v Nigérii a dlouholetého spojence v kampani za Mosesovo osvobození. Popisuje Mosesovu cestu od školáka až po vězně v cele smrti a to, jak 26letý muž, který přežil mučení, reagoval, když zjisti, že byl jeho život ušetřen.