Etiopijští vězni svědomí čekají na rozsudek

Nejvyšší federální soud v Addis Abebě opětovně odročil závěrečné soudní stání v případě dvou obránců lidských práv Daniela Bekeleho a Netsaneta Demissieho, kterým hrozí trest doživotního vězení za „politické zločiny“. Oba muži, kteří na rozsudek čekají již dva roky, se cítí být nevinní.

Daniel Bekele pracoval v organizaci Actionaid v Etiopii, která se zaměřuje na charitativní činnost, mezinárodní humanitární pomoc, vzdělávání a poskytování informací o boji proti chudobě. Actionaid také pracuje s vládami na národní i místní úrovni. Netsanet Demissie je zakladatelem a ředitelem Organizace pro sociální spravedlnost v Etiopii. Oba tito přední obránci lidských práv byli zadrženi v listopadu 2005 při zákroku policie během masových protestů proti zmanipulovaným volbám, které proběhly v květnu toho roku. Vládní bezpečnostní síly při těchto demonstracích zastřelily 187 osob.

Všichni ostatní obžalovaní v tomto soudním procesu, včetně vůdců opoziční strany Koalice za jednotu a demokracii (CUD), byli osvobozeni již letos v červenci. Získali milost po té, co byli odsouzeni k vysokým trestům odnětí svobody nebo na doživotí.

Pouze Daniel Bekele a Netsanet Demissie se dosud nedočkali žádného rozsudku, protože se narozdíl od ostatních obhajovali. Odmítli uznat svou vinu a požadovali zamítnutí žaloby.
Rozsudek měl být nejprve vynesen 22. listopadu 2007, kvůli nemoci jednoho ze soudců bylo závěrečné stání přesunuto na 30. listopadu. Nyní je poslední slyšení opět zpožděno o čtyři týdny, zatímco bude jmenován zastupující soudce, který musí dostat čas, aby případ prostudoval. Verdikt by měl být konečně vyřčen 24. prosince.

Nejvyšší federální soud v červenci ze země vykázal pozorovatele Amnesty International, kteří mají vážné pochybnosti o tom, že proces probíhá v souladu s mezinárodními normami pro spravedlivý proces.

Amnesty International (AI) považuje Daniela Bekeleho a Netsaneta Demissieho za vězně svědomí, kteří jsou souzeni kvůli pokojnému hájení lidských práv, a žádá jejich okamžité a bezpodmínečné propuštění.

19.7.2016

iDnes o 3D Amnesty kampani za vězně svědomí v Rusku

23.11.2015

Arif Junus propuštěn z vězení ze zdravotních důvodů

7.10.2015

Barma propustila 6 966 vězňů

V rámci prezidentské amnestie propuštěno nejméně 11 politických vězňů

14.9.2015

Amnesty vyzývá prezidenta Zemana: apelujte na propuštění ázerbájdžánských vězňů svědomí!

Amnesty v dopise vyzvala prezidenta Zemana, aby při svých jednáních v Ázerbájdžánu nezapomněl na lidská práva.