Maraton psaní dopisů 2007

V pěti městech České republiky se 10. prosince rozběhne Maraton psaní dopisů na podporu obětí bezpráví. Akci každoročně pořádá Amnesty International (AI), Maraton probíhá současně ve více než třiceti zemích světa.

Již tradičně 10. prosince – na Den lidských práv – budou mít lidé v Praze, Brně, Olomouci, Pardubicích a Ústí nad Labem příležitost podpořit svým dopisem pronásledované a nespravedlivě vězněné lidi i ty, kteří byli odsouzeni k trestu smrti. Dopisy budou směřovat mimo jiné do Vietnamu, Číny, Iráku a Hondurasu. Některé budou zaslány do Ruska, kde v roce 2003 beze stopy zmizel čečenský student a bojovník za lidská práva Artur Akhmatkhanov. Čínský premiér Wen Ťia-Pao bude adresátem dopisů žádajících propuštění stoupence hnutí Falun Gong, který byl kvůli svému přesvědčení uvězněn v tzv. nápravném pracovním táboře, kde je týráním nucen k popření svého přesvědčení.Kromě apelů na odpovědné úřady se budou psát i pozdravy, které přinesou naději přímo do věznic. Třeba Egypťanovi Ahmedu Agizovi, který byl v roce 2004 po nespravedlivém procesu uvězněn na 15 let. Podle Lenky Pitronové, kampaňové koordinátorky Amnesty International ČR, výsledky Maratonu z minulých let potvrzují, že dopisy skutečně pomáhají. „Díky pravidelnému uveřejňování informací o porušování lidských práv a vytrvalému psaní dopisů zodpovědným úřadům dochází ve významném množství případů ke zlepšení,“ říká Lenka Pitronová. Například letos 18. července byla z psychiatrické kliniky ve Vietnamu propuštěna disidentka a právnička Bui Thi Kim Thanh, která tam byla svévolně držena. Právě na její podporu psali lidé své dopisy v loňském roce. Místa konání Maratonu 2007:PRAHA 16:00 - 22:00, Foyer Kina Světozor, Vodičkova 41BRNO 9:00 -12:00, Gymnázium P. Křížkovského, Kristenova 27 14:00 - 18.00, atrium Fakulty sociálních studií, Joštova 10 20:00 - 22.00, kluby Podobrazy a Veselá VačicePARDUBICE 9:00 - 18:00, SKP centrum, Bělehradská 513OLOMOUC 11:00 - 18:00, Kavárna Betánie, Wurmova 5ÚSTÍ NAD LABEM v době přestávek mezi vyučováním, Obchodní akademie, Národního odboje

14.3.2016

Výsledky maratonu psaní dopisů

31.8.2016

Fred a Yves volní!

Fred Bauma a Yves Makwambala byli s dalšími aktivisty propuštěni 27. srpna, přičemž jim původně hrozil trest smrti.

19.5.2016

Maraton psaní dopisů na Gymnáziu Jana Keplera

Studenti Gymnázia Jana Keplera upořádali druhý květnový týden akci s názvem "Den s Amnesty", v rámci kterého podepisovali dopisy za nespravedlivě vězněné.

6.4.2016

Rozšíření zákona o partnerství v Řecku