Rusko před volbami: systematická represe

Ruské úřady v předvolebním období systematicky potlačují základní lidská práva. Dnes to uvedla Amnesty International, která v posledních měsících zaznamenala mnoho zásahů federálních úřadů s cílem omezit práva ruských občanů na svobodu shromažďování, sdružování a vyjadřování. Terčem represe jsou příznivci politické opozice, obránci lidských práv i novináři.

Amnesty International také vyzvala k okamžitému propuštění opozičního lídra Garriho Kasparova. "Kasparova považujeme za vězně svědomí, protože byl zatčen kvůli svému politickému přesvědčení," uvedla Amnesty International.

"Zásahy ruských úřadů daly vzniknout atmosféře, v které je obtížné, ne-li nemožné, svobodně vyjadřovat názory," popsala situaci Nicola Duckworthová, ředitelka AI pro Evropu a střední Asii.

"Není přijatelné umlčovat média a pronásledovat ty, kteří upozorňují na bezpráví nebo kritizují úřady, a to ani v předvolební době, ani v době zvýšených bezpečnostních obav," upozornila dále Amnesty International.

Ve dnech 24. a 25. listopadu policie zadržela řadu účastníků tzv. Pochodu těch, kteří nesouhlasí a dalších opozičních akcí. Protestní shromáždění proběhla v několika ruských městech. V Petrohradě byla např. po účasti na tiskové konferenci opoziční strany Jabloko zadržena obránkyně lidských práv Ella Poliaková. Při zatýkání docházelo násilnostem a nepřiměřenému použití síly.

11.4.2016

Oleg Sencov a Oleksandr Kolčenko převezeni do vězění

25.5.2016

Výsledky kampaně Jsme v jednom týmu - i díky vám!

Desítky vzkazů, tisíce podpisů, zájem médií a především - viditelnost pro ruské ochránce lidských práv!

3.5.2016

Rusko musí respektovat mezinárodní úmluvy, nikoli vzdorovat Evropskému soudu pro lidská práva

19. dubna Ústavní soud Ruské federace oznámil, že rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva v případu Anchugov a Gladkov v Rusku "nelze uskutečnit". Rozhodnutí je urážkou lidských práv a právního státu.

17.9.2015

Pronásledování novinářů na Krymu pokračuje