ČR: Evropský soud rozhodl o porušování práva na vzdělání

Evropský soud pro lidská práva v úterý 13. listopadu rozhodl, že Česká republika porušila právo na vzdělání v případě osmnácti Romů, kteří byli umístěni do někdejších zvláštních škol. Podle soudu byli Romové diskriminováni na základě svého původu, čímž ČR porušila článek Evropské úmluvy o lidských právech hovořící o zákazu diskriminace a článek protokolu k úmluvě, který se týká práva na vzdělání.

Na nerovné postavení romských dětí ve vzdělávání a přetrvávající segregaci dlouhou dobu upozorňují místní i zahraniční nevládní organizace včetně Amnesty International. „Rozhodnutí Evropského soudu nesmí být chápáno pouze jako políček, ale především musí být impulsem k systémovému řešení problému segregovaného vzdělávání romských dětí,“ uvedla Jindra Pařízková, koordinátorka vzdělávání k lidským právům Amnesty International ČR.

„Bez dostatečného vzdělání a integrace spolu s dětmi většinové populace se romské komunity nevymaní z bludného kruhu chudoby a života odděleného od zbytku společnosti,“ dodala Jindra Pařízková.

Velký senát ve svém výroku uvedl, že Romové „se stali specifickým typem znevýhodněné a zranitelné menšiny“, která vyžaduje „zvláštní ochranu“, a to včetně sféry vzdělávání. Ačkoli systém speciálních škol nebyl v České republice určen výhradně pro romské děti, Velký senát shledal, že v realitě byl nepřiměřený počet romských dětí umístěn ve speciálních školách, kde se jim dostávalo omezeného vzdělání a byly izolovány od ostatních dětí. Samy české úřady uznaly, že v roce 1999 navštěvovalo některé speciální školy 80 až 90 procent dětí romského původu.

Většina členů Velkého senátu „nebyla přesvědčena, že rodiče romských dětí, kteří patří k znevýhodněné komunitě a sami často absolvovali nedostatečné vzdělání, jsou schopni zvážit všechny aspekty situace a důsledky svého souhlasu.“ Velký senát proto shledal, že související česká legislativa v dané době v realitě měla nepřiměřený dopad na romskou komunitu. Romské děti pak získávaly vzdělání, které „zhoršovalo jejich obtíže a znesnadňovalo jejich... rozvoj“. Soud uznal, že mezitím došlo ke změně zákona a že se objevily snahy vyřešit problém vzdělávání Romů, nicméně rozdílné zacházení s nimi nebylo objektivně a odůvodněně ospravedlnitelné.

18.7.2016

Vyjádření Samsungu k problematice dětské práce v Demokratické republice Kongo

Minulý měsíc zveřejnil Samsung Electronics a jeho dceřiná společnost, Samsung SDI, zprávu o udržitelnosti, ve které přímo i nepřímo zmiňuje zprávu Amnesty International "Pro tohle umíráme: Porušování lidských práv v Demokratické republice Kongo". Slibuje v ní situaci důkladně prozkoumat a zveřejnit zprávu do konce roku.

26.5.2016

Amnesty představuje svou strategii a výzkum týkající se otázek práv sexuálních pracovníků

Zároveň uveřejňuje čtyři tematické zprávy z výzkumů na Papuy Nové Guineji, v Hongkongu, Norsku a Argentině.