Rusko musí odmítnout rasismus

K aktuálním problémům Ruska patří rasismus. Amnesty International (AI) proto vyzvala ruské úřady, aby u příležitosti Dne národní jednoty připomínaného na začátku listopadu, rasismus veřejně odmítly a vyjádřily se proti násilí namířenému vůči cizincům a etnickým menšinám

„Neuplyne den, aby se neobjevily zprávy o dalších útocích na občany neruského původu nebo na ty, kdo nevypadají rusky či slovansky,“ řekla Nicola Duckworthová, ředitelka programu AI pro Evropu a střední Asii.

Podle informačního a analytického centra SOVA, ruské nevládní organizace monitorující rasově motivované násilí v Rusku, došlo „v období od 1. ledna do 30. září 2007 nejméně ke 230 rasově motivovaným útokům, kterými bylo zasaženo 409 lidí a 46 z nich při tom zemřelo.“ Statistika za rok 2006 se pohybuje v podobných číslech.

Ze zpráv AI vyplývá, že se rasové násilí v drtivé většině soustřeďuje do velkých měst, jako je Moskva, Petrohrad nebo Nižnij Novgorod. Útoky na cizince ze vzdálenějších zejména afrických zemí jsou považovány za vážný problém již delší čas. V poslední době bylo ale zaznamenáno znepokojující zvýšení počtu napadených z Arménie, Ázerbajdžánu, Tádžikistánu a Gruzie, ale také z oblastí, které jsou součástí Ruské federace, například z Čečenska, Ingušska, Tatarstánu nebo Dagestánu. Okolnosti, za kterých takové útoky probíhají, nasvědčují tomu, že jsou páchány z důvodů rasové odlišnosti. Ruské úřady je ale většinou označují pouze jako „výtržnictví“.

„Přestože se ruské úřady stále více snaží problém rasismu řešit, jejich postoj k rasově motivovaným útokům zůstává nedostatečný a pachatelů usvědčených a odsouzených za tyto násilnosti stále není mnoho,“ dodává Nicola Duckworthová.

Mnoho cizinců a příslušníků etnických menšin v Rusku se svěřilo pracovníkům AI se svými marnými pokusy obrátit se na policii a podat trestní oznámení o napadeních, kterým čelili a jejichž příčinou byla etnická odlišnost. Vyšetřovatelé nejsou ochotní zaznamenat do protokolu ty detaily útoků, které by nasvědčovaly, že se jedná o rasovou nesnášenlivost.

V Den národní jednoty v listopadu 2005 a 2006 se konala v Moskvě shromáždění, na kterých demonstranti skandovali „Rusko Rusům!“ a drželi transparenty s antisemitistickými slogany a s hesly namířenými proti imigrantům. Podobné demonstrace úřady povolily i tento rok. Přestože prezident Putin a starosta Moskvy Jurij Lužkov odsoudili takové postoje a názory, podle ruských protirasistických aktivistů politici a úředníci stále více přijímají rétoriku xenofobních organizací.

11.4.2016

Oleg Sencov a Oleksandr Kolčenko převezeni do vězění

25.5.2016

Výsledky kampaně Jsme v jednom týmu - i díky vám!

Desítky vzkazů, tisíce podpisů, zájem médií a především - viditelnost pro ruské ochránce lidských práv!

3.5.2016

Rusko musí respektovat mezinárodní úmluvy, nikoli vzdorovat Evropskému soudu pro lidská práva

19. dubna Ústavní soud Ruské federace oznámil, že rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva v případu Anchugov a Gladkov v Rusku "nelze uskutečnit". Rozhodnutí je urážkou lidských práv a právního státu.

17.9.2015

Pronásledování novinářů na Krymu pokračuje