Ingušsko nesmí být druhé Čečensko

Článek

Zastavte mučení publikován 25.10.2007

Stále vyšší počet zmizení, únosů a dalšího bezpráví je příznakem zhoršující se situace v Ingušsku, autonomní ruské republice. Ruské a ingušské úřady při jejím řešení nesmí zopakovat chyby, ke kterým došlo v sousedním Čečensku, varovala dnes Amnesty International (AI).

Den před zahájením summitu Evropská unie-Rusko AI vyzývá, aby se Ruská federace držela zákonů a mezinárodních standardů."Neprostá neúcta k právu, kterou ruské federální síly předvedly během konfliktu v Čečensku, a beztrestnost pachatelů únosů, mučení a zmizení, ohrozily tisíce životů a poškodily mezinárodní pozici Ruska. Opakování stejné situace v Ingušsku je nepřijatelné," říká Nicola Duckworthová, ředitelka programu AI pro Evropu a střední Asii.AI má k dispozici zprávy o tom, že příslušníci ozbrojených sil zatýkají, aniž by se zadrženému identifikovali, někdy se dokonce maskují. Při razii ve vesnici Ali-Jurt v červenci 2007 byli její obyvatelé svázáni a biti, sedm místních mužů bylo zadrženo a odvezeno do budovy Federální bezpečnostní služby ve městě Magas, kde s nimi bylo hrubě zacházeno. Nejméně tři muži byli letos příslušníky bezpečnostních sil zastřeleni ve městě Nazraň. Podle úřadů se muži účastnili ozbrojeného odporu, očití svědci zabití ale vypověděli, že ve skutečnosti šlo o popravu. Informace o podobných incidentech přicházejí také z měst Malgobek a Karabulak.Řada Ingušů během roku zmizela ve vlastní zemi nebo v sousední Severní Osetii. Jejich příbuzní se domnívají, že byli zadrženi příslušníky ozbrojených sil. Unesení, kteří byli propuštěni, hovoří o zadržování na utajených místech, někdy se jedná o obyčejné jámy vykopané v zemi.Násilnosti páchají také ozbrojení povstalci. Podle zpráv, které má AI k dispozici, podnikli neznámí ozbrojenci řadu útoků proti civilistům: bylo zabito několik etnických Rusů, na pohřbu jedné z obětí vybuchla bomba a zranila několik lidí; při podobných útocích byli zavražděni i členové romské rodiny, dva Korejci a rodina Dagestánců. Ozbrojenci opakovaně zaútočili i na příslušníky vládních sil.

Aktuální petice

Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu