‘Hon na čarodějnice‘ v Myanmaru/Barmě zdokumentovaly výpovědi svědků

Článek

Zastavte mučení publikován 17.10.2007

Amnesty International (AI) dnes zveřejnila nové videozáznamy a zvukové nahrávky, které vypovídají o brutální represi v Myanmaru/Barmě. Očití svědci poukazují na pokračující svévolné zatýkání a děsivé podmínky v barmských věznicích.

Aktuální svědectví, která výzkumný tým AI zaznamenal na thajsko-barmské hranici, obsahují také výpovědi prominentních aktivistů pronesené těsně před jejich zatčením o uplynulém víkendu. Lidé, kteří z Barmy utekli, popsali fyzické násilí vůči demonstrantům a přihlížejícím včetně mnichů. Bití neunikly ani děti.„Někteří ze zraněných krváceli tak silně, že nebylo možné poznat, z jakých míst těla krev prýštila. Někteří z mnichů ztratili svrchní části oděvů. Viděl jsem lidi, kteří se snažili pomoci zraněnému mnichovi. Většinu zranění představovala zranění na hlavě. Pořádková policie své útoky zaměřovala na hlavy,“ popsal 31letý mnich násilný střet mezi protestujícími lidmi a policií u pagody Shwedagon dne 26. září.Od potlačení protestů stále narůstá počet zpráv o úmrtích ve vazbě, to samé platí pro případy špatného zacházení a bití. Lidé v přeplněných a zanedbaných věznicích postrádají dostatek jídla, vody a lékařskou péči.„Svět musí vědět, co se děje v barmských vazebních celách. Pokud úřady nemají nic ke skrývání, proč odmítají udělit Mezinárodnímu výboru Červeného kříže plný a nebráněný přístup k zadržovaným?“ říká ředitelka programu AI pro Asii a Pacifik Catherine Baberová.„Jménem barmských občanů potřebujeme podporu lidí z celého světa a mezinárodního společenství. Stále děláme vše, co můžeme proto, abychom vybojovali svobodu a spravedlnost v Barmě,“ prohlásil těsně před svým zatčením na jednom ze záznamů aktivista Htay Kywe.Audio záznam zde

Aktuální petice

Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu