Happeningy proti popravám v pěti městech ČR

10. října si připomínáme Světový den proti trestu smrti. V celách smrti v mnoha zemích přitom na popravu čeká zhruba 20.000 vězňů. I přes tento alarmující údaj je celosvětové zrušení nejvyššího trestu stále bližší realitou. Amnesty International (AI) pořádá v pěti městech ČR happeningy a podpisové akce, jejichž účastníci vyzvou, aby byl nejvyšší trest definitivně odmítnut.

"Letos máme výjimečnou příležitost učinit významný krok k celosvětovému zastavení poprav. Valné shromáždění OSN bude totiž v následujících týdnech hlasovat o rezoluci vyzývající k celosvětovému moratoriu na popravy," prohlásil kampaňový koordinátor AI Filip Karel.

Happeningy v českých městech se zaměří na vlády Indie, Maroka, Jižní Koreje, Peru a Guatemaly. Tyto země již roky nepopravují, trest smrti však dosud mají ve svém právním řádu. Pokud se rozhodnou nejvyšší trest zrušit, mohou přesvědčit ostatní, že s tímto krutým trestem je možné skoncovat.

Důkazem je, že před třiceti lety neuplatňovalo trest smrti jen 16 zemí, zatímco dnes jich popravy nevykonává 90. Posledním státem, který se trestu smrti vzdal, byla letos Rwanda.

V pěti městech ČR se proto objeví symbolické oprátky, aktivisté s páskami přes oči nebo texty informující o popravách ve světě. Organizace hájící lidská práva tak bude žádat veřejnost o podpis výzev adresovaných vládám, které mohou stále popravovat. Ambasador Maroka již přislíbil, že dopis osobně převezme.

Místa konání akcí:

Praha, 10. října 18:00 Staroměstské náměstí, místo popravy 27 českých pánů,
vizuální akce, psaní dopisů proti popravám.

Brno, 10. října 18.30
Moravské náměstí, happening k případu ukamenování
irácké dívky, zapalování svíček za popravené.

Olomouc, 8. října 16:00
Univerzitní knihovna Zbrojnice, Biskupské náměstí 1,
psaní dopisů za zrušení trestu smrti v různých zemích.

Ostrava, 10. října 16:00 Kuří rynek (Jiráskovo náměstí).

Ústí nad Labem, 10. října v čase výuky, Obchodní akademie, Národního odboje 17.

18.7.2016

Vyjádření Samsungu k problematice dětské práce v Demokratické republice Kongo

Minulý měsíc zveřejnil Samsung Electronics a jeho dceřiná společnost, Samsung SDI, zprávu o udržitelnosti, ve které přímo i nepřímo zmiňuje zprávu Amnesty International "Pro tohle umíráme: Porušování lidských práv v Demokratické republice Kongo". Slibuje v ní situaci důkladně prozkoumat a zveřejnit zprávu do konce roku.

29.6.2016

Kampaň Ne v mém telefonu! První úspěchy - i díky Vám

Získali jsme stovky podpisů, obešli obchody a poslali dopisy firmám. První reakce na sebe nenechaly čekat...

26.5.2016

Amnesty představuje svou strategii a výzkum týkající se otázek práv sexuálních pracovníků

Zároveň uveřejňuje čtyři tematické zprávy z výzkumů na Papuy Nové Guineji, v Hongkongu, Norsku a Argentině.