Popravy smrtící injekcí porušují lékařskou přísahu

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 3.10.2007

Lékaři a zdravotníci by neměli asistovat při popravách prováděných smrtící injekcí, protože tak porušují lékařskou přísahu, tvrdí Amnesty International (AI). Dnes byla zveřejněna nová zpráva, která analyzuje právní a etické souvislosti používání smrtících injekcí k popravám odsouzenců.

„Lékaři z celého světa se shodují, že spolupráce zdravotníků na popravách a zneužití lékařských poznatků k jejich provádění je v rozporu s lékařskou přísahou,“ prohlásil Jim Welsh z AI.

Od roku 1982 bylo smrtící injekcí ve světě popraveno přinejmenším tisíc osob – tři v Guatemale, čtyři v Thajsku, sedm na Filipínách, více než 900 v USA. V Číně, která informace o popravách utajuje, mohlo být tímto způsoben zbaveno života dalších až několik tisíc lidí. V této zemi jsou navíc popravy často prováděny jen ve speciálně upravených vozech vybavených popravčí komorou.

Poprava smrtící injekcí je obvykle považována za bezbolestnou. Mnohé lékařské profesní instituce však v poslední době upozorňují, že tento způsob zbavení života může být krutý a nehumánní. Bylo zdokumentováno několik případů, kdy poprava smrtící injekcí trvala desítky minut.

Efekt smrtící injekce je obvykle založen na působení velkého množství tří látek - thiopental sodný rychle způsobí bezvědomí, pankuronium vyvolá paralýzu svalů a chlorid draselný zastaví srdeční činnost. Lékaři se však obávají, že v případě nedostatečné množství thiopentalu sodného odezní anestetické působení ještě před smrtí popravovaného. Ten pak může být vystaven velkému utrpení, které však kvůli svalové paralýze nemůže dát najevo. Z těchto důvodů se uvedené chemické látky přestaly užívat ve veterinární medicíně k uspávání zvířat.

Výzkumnou zprávu AI si můžete přečíst zde.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...