Barma zostřuje zásahy proti demonstrantům

  Článek

Zastavte mučení publikován 28.9.2007

Situace v Barmě se v posledních dnech a hodinách rychle zhoršuje, Amnesty International (AI) od zdrojů ze země dostává informace o sílícím úsilí úřadů potlačit probíhající demonstrace. Přicházejí také zprávy o prvních zabitých lidech, které se doposud nepodařilo potvrdit.

Ve čtvrtek odpoledne již v ulicích centra Rangúnu nebyli vidět buddhističtí mniši. Ale velký počet dalších demonstrantů, podle odhadů jich je okolo deseti tisíc, nadále stál proti ozbrojené státní síle.„Podle dostupných zpráv bylo při pokusech potlačit demonstrace zabito již devět osob. Buddhističtí mniši byli také biti a stovky demonstrujících jsou zatčeny. Riziko násilností a vážného porušování lidských práv rapidně vzrůstá,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan.Vojáci varovali davy, že k jejich rozehnání použijí střelbu. Ozývaly se také občasné varovné výstřely. Další lidé hovořili o nasazení slzného plynu, masovém zatýkání a bití. Vojáci pronásledují demonstranty, kteří se snaží prchnout z místa protestů. Nejméně tři významné kláštery byly podrobeny policejní a vojenské prohlídce. Zatčeno bylo mezi dvěma až sedmi sty mnichů a také nejméně čtyři opoziční politici.Provoz telefonních linek, stejně jako internetové spojení, je vážně narušeno. Nicméně videozáznamy zachycené mobilními telefony ukazují dramatické dění v ulicích Barmy.AI je velmi znepokojena rizikem násilností a krveprolití, které stále sílí. Generální tajemnice AI proto vyzvala Radu bezpečnosti OSN k vyslání okamžité mise do země. AI také vyzvala prezidenta Rady, aby zvážil uvalení zbraňového embarga na Barmu. Další výzva AI směřuje k sdružení asijských zemí ASEAN, které musí využít svůj vliv na barmské úřady a učinit vše pro to, aby demonstrace proběhly bez násilí.V tuto chvíli je důležitá mezinárodní podpora.V mnoha zemích světa probíhají paralelní demonstrace, které vyjadřují solidaritu s protestujícími Barmánci a vyzývají vojenské vedení země k dodržování lidských práv.I vy můžete přijít na shromáždění v Praze. Informace najdete v sekci Novinky na tomto webu.I vy můžete napsat urgentní apel barmským úřadům. Další informace najdete v příloze.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...