Další útok na svobodu slova v Egyptě

Nedávné rozsudky egyptského soudu vynesené nad čtyřmi novináři jsou součástí cílené kampaně, která má za cíl umlčení kritických hlasů. Procesy dokládají potřebu změnit kontroverzní tiskový zákon v Egyptě, uvedla Amnesty International (AI).

Editoři Ibrahim Eisa z deníku Al-Dustour, Wael al-Abrashy z týdeníku Sawt al-Umma, Adel Hammouda z týdeníku Al-Fajr, a Abdel Halim Qandil, někdejší editor týdeníku Al-Karamaeach, byli dne 13. září 2007 odsouzeni k jednomu roku vězení.Všem byla navíc udělena pokuta ve výši 20.000 egyptských liber (zhruba 2500 amerických dolarů). Byli shledáni vinnými ze „zveřejňování nepravdivých informací, které měly narušit veřejný pořádek“. Muži byli v odvolací lhůtě propuštěni na podmínku.K odsouzení novinářů posloužil článek č. 188 egyptského trestního zákoníku, podle kterého bude každý, kdo „se špatným úmyslem publikuje nepravdivé informace, prohlášení nebo zprávy, které mohou narušit veřejný pořádek“, potrestán odnětím svobody v maximální době trvání jednoho roku a pokutou ve výši do 20.000 egyptských liber. Pracovníci AI se jako pozorovatelé v dubnu letošního roku části procesu zúčastnili. Ibrahim Eisa stane prvního října 2007 stane za zveřejnění zpráv o údajném zhoršujícím se zdravotním stavu 79letého prezidenta Mubaraka před soudem znovu .V červenci 2006 přijal parlament kontroverzní tiskový zákon, který omezil svobodu vyjadřování. Nezávislé a opoziční noviny v protestu proti novému opatření na jeden den pozastavily svou práci, stovky pracovníků médií také protestovaly před budovou egyptského Národního shromáždění

24.3.2016

Výhodný obchod s Čínou na úkor lidských práv?

Výzva prezidentovi ČR v souvislosti s návštěvou prezidenta Čínské lidové republiky Si Ťin-pchinga v Praze

25.1.2016

Novinky k uvěznění Phyoe Phyoe Aung

14.9.2015

Amnesty vyzývá prezidenta Zemana: apelujte na propuštění ázerbájdžánských vězňů svědomí!

Amnesty v dopise vyzvala prezidenta Zemana, aby při svých jednáních v Ázerbájdžánu nezapomněl na lidská práva.

21.10.2015

Kuba: Nový přístup vlády k opozici po milosti pro kritika?

Kubánský graffiti umělec byl náhle propuštěn z vězení na předměstí Havany