AI vyzvala Taliban k propuštění rukojmích

Amnesty International (AI) v rozhovoru s představiteli Talibanu vyzvala k okamžitému propuštění všech afghánských a zahraničních rukojmích.

AI apelovala na Taliban, aby naplnil slib, že bude dodržovat mezinárodní právo, a upozornila při tom na utrpení, kterému jsou v tuto chvíli vystaveni jihokorejští rukojmí.Přímou výzvu AI učinila v čase vzrůstajícího počtu únosů, zajímání a zabíjení rukojmích ze strany Talibanu. Jedním z posledních případů je nedávné zabití čtyř afghánských vládních zaměstnanců a dvou jihokorejských pracovníků.„Zajímání rukojmích představuje hrubé porušení mezinárodního práva. Neexistují výjimky a žádné ospravedlnění tohoto činu. Zabíjení rukojmích je válečný zločin a jeho pachatelé musí být postaveni před spravedlnost,“ říká generální tajemnice AI Irene Khan.Mluvčí Talibanu Karí Júsuf Ahmadí pracovníkům AI ve středu řekl: „Snažíme se vyřešit záležitost (jihokorejské rukojmí) přijatelným způsobem“. Nesouhlasil však s tím, že je nutné chránit je před jakoukoli újmou a propustit je na svobodu. Ahmádí také AI sdělil: „Snažíme se nejednat v rozporu s lidskými právy, pokud to je v souladu s právem Šaría.“ AI v této souvislosti zdůraznila, že žádný právní systém nestojí nad mezinárodním právem. AI je také znepokojena prohlášením jednoho z vrchních velitelů Talibanu, který uvedl: „Únosy jsou velmi úspěšnou strategií a přikázal jsem všem svým mudžahedínům unášet cizince jakékoli národnosti, kdykoli je potkají, a pak s nimi provedeme to samé.“

31.8.2016

Fred a Yves volní!

Fred Bauma a Yves Makwambala byli s dalšími aktivisty propuštěni 27. srpna, přičemž jim původně hrozil trest smrti.

4.4.2016

Čtyři členové NIDA propuštěni z vězení

20.2.2016

Albert Woodfox propuštěn po 43 letech!

23.9.2015

V Bělorusku propustili vězně svědomí

22. srpna se politický vězeň Jurij Rubcev dočkal propuštění z vězení.