Dárfúr potřebuje okamžitou mírovou misi s dostatečným mandátem

Amnesty International (AI) přivítala rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN vyslat do súdánského Dárfúru posílené spojené sbory Africké unie a OSN. Podle AI je však nutné zajistit okamžité rozmístění sil a poskytnout jim mandát, kterým umožní skutečnou ochranu civilistů. Je také třeba plná podpora súdánské vlády.

"Faktem je, že lidé v Dárfúru čelí obrovské humanitární a lidskoprávní krizi. Nemohou déle čekat - pomoc musí být okamžitá, efektivní a s plným mandátem k ochraně civilistům před dalším násilím," uvedla Irene Khan, generální tajemnice AI.Rezoluce číslo 1769 dává milionům obyvatel Dárfúru částečnou naději. Zahraniční jednotky ale musí být schopny monitorovat a vyšetřovat porušování lidských práv, včetně případů sexuálního násilí. "Modré přilby" by podle AI měly dohlížet také na odzbrojení a demobilizaci vládou podporovaných milic džandžauí.V oblasti se vyskytuje velké množství zbraní, což vyžaduje dostatečnou pozornost. Nová rezoluce však umožňuje pouze monitorovat přítomnost zbraní v Dárfúru. AI proto vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby dohlédla na dodržování zbraňového embarga, které bylo na oblast uvaleno."Súdánská vláda doposud bránila vstupu mírových sil, vyzýváme ji, aby nyní umožnila jejich rychlé rozmístění," dodala Irene Khan.

19.7.2016

Turecko po 15. červenci na důležité křižovatce

Po pokusu o převrat a následujících tvrdých opatřeních je dodržování lidských práv v Turecku ve vážném ohrožení.

12.1.2016

NĚMECKO: Reakcí na opovrženíhodné sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem nesmí být rasová nenávist ani diskriminace.

Podle Amnesty International musí německé úřady zajistit, aby pachatelé sexuálního násilí ze silvestrovské noci stanuli před soudem, bez ohledu na to, odkuď pocházejí. Současně by ale měly chránit uprchlíky a migranty před rasismem, který tyto útoky vyvolaly.

17.12.2015

Švédsko, hlavní vývozce vojenského materiálu, upřednostnilo lidská práva před prodejem zbraní!

Švédský parlament doporučil snížit vývoz zbraní do nedemokratických zemí.

8.3.2016

Zranění Syřané prchající před útoky v Aleppu jsou mezi tisícovkami těch, kterým byl odepřen vstup do Turecka