Zimbabwské ženy v opozici čelí sílící represi

Ženy, které se kvůli nekončící ekonomické a sociální krizi v Zimbabwe postavily vládě, čelí zhoršujícímu se útlaku. Uvádí to výzkumný tým Amnesty International (AI), který mluvil se zimbabwskými ženami všech věkových kategorií z měst i venkova.

"Vláda Zimbabwe se dopouští nejen křivých obvinění, ale není schopna uznat svou vinu na bezvýchodnosti situace, v níž se země nachází," říká Irene Khan, generální tajemnice AI. "Jediné, co vláda dělá, je popírání souvislosti mezi svou politikou na straně jedné a prohlubující se chudobou a porušováním lidských práv na straně druhé."

Vládní úsilí z roku 2005 potřít černý trh dopadlo nejhůře na ženy z chudých vrstev. Ve městech i vesnicích stále obtížněji shánějí peníze na jídlo, léky a bydlení. Výzkumníci AI se na vlastní oči přesvědčili o zoufalství, které způsobují každodenní nárůsty cen základního zboží, například jídla a dopravy, zatímco platy stagnují. Všude, kde tým AI pobýval, se ženy zoufale snažily prodat své boží i s vědomím, že jim hrozí jeho zabavení a vězení.

Zprávu AI v anglickém jazyce najdete zde.

Nebezpečí hladomoru jako politická zbraň

Podle OSN je řada oblastí země vystavena nebezpečí hladomoru. Základní komodity, zejména obilí a kukuřice, jsou v Zimbabwe distribuovány přes vládní agenturu GMB. Podle dřívějších poznatků AI byly manipulace s dodávkami potravin používány proti zastáncům opozice. Řada žen, které se veřejně hlásí o svá práva, nemůže nakupovat obiloviny u vládní agentury prostě proto, že spolupracují s humanitárními organizacemi a veřejně vystupují proti nespravedlnosti.

Šedesátiletá Clara z provincie Masvingo je členkou Ženské koalice (Women´s Coalition), národní organizace bojující za lidská práva. V roce 2003 se zastala stoupenců opozice, kteří byli diskriminováni v přístupu k potravinové pomoci. Místními představiteli vládnoucí strany ZANU-PF byla obviněna z členství v opoziční straně Hnutí za demokratickou změnu (MDC). Clara dodnes nesmí nakupovat kukuřici u vládní agentury.

Ženy bojující za svá práva představují dnes již většinu aktivistů, kteří byli v Zimbabwe během posledních dvou let svévolně vězněni a zadržováni. Věznění žen má přitom hrůzné dopady na jejich rodinný život, zejména na děti, které zůstávají bez péče.

Většina žen vypovídala o bití a špatném zacházení v policejních celách, v některých případech došlo k mučení. Ženy řekly AI, že policie je často obviňuje ze spolupráce s britskou a americkou vládou, které se údajně snaží svrhnout prezidenta Mugabeho.

Některé ženy byly vězněny i se svými dětmi nebo během těhotenství, a to ve zcela nevyhovujících podmínkách dalece vzdálených standardům mezinárodního práva.

Celý text zprávy v anglickém jazyce: web.amnesty.org/library/index/engafr460172007

25.1.2016

Novinky k uvěznění Zunara

Další soud se Zunarem se uskuteční pravděpobně 9. března 2016.

26.1.2016

Ženy z řad uprchlíků čelí při cestě Evropou fyzickým útokům, zneužívání a sexuálnímu obtěžování

Vládám a humanitárním organizacím se nedaří zajistit základní ochranu ženám, které prchají ze Sýrie a Iráku.

21.10.2015

Kuba: Nový přístup vlády k opozici po milosti pro kritika?

Kubánský graffiti umělec byl náhle propuštěn z vězení na předměstí Havany

23.11.2015

Arif Junus propuštěn z vězení ze zdravotních důvodů