Irák: Vraždy ze cti musí být považovány za vážný zločin

Sedmnáctiletá Dua Khalil Aswad byla v dubnu 2007 veřejně ukamenována ve městě Bahzan blízko severoiráckého Mosulu. Dua Khalil Aswad patřila k nemuslimské komunitě jezídů, měla ale vztah s muslimským chlapcem. Před svou smrtí strávila jednu noc mimo domov. Dívka byla zabita skupinou mužů, mezi nimiž byli i její příbuzní, kteří tak vykonali "vraždu ze cti".

V den své smrti se dívka skrývala v domě kmenového vůdce v Bahzanu, dav ale na dům zaútočil a vytáhl ji ven. Skupina osmi nebo devíti mužů, mezi kterými byli i příbuzní oběti, ji před očima stovek lidí zaživa ukamenovala. Někteří přihlížející natočili popravu na své mobilní telefony a video uveřejnili na internetu. Místní bezpečnostní síly byly údajně události přítomny, nedokázaly ale zasáhnout a zabití dívky zabránit.

Irák je v současné době zmítán bezprecedentní vlnou násilí. Po invazi zahraničních vojsk vedené USA v roce 2003 se ženy stávají oběťmi únosů a znásilnění ze strany kriminálních gangů nebo zneužití páchaných ozbrojenými silami, které bojují proti irácké vládě a přítomnosti cizích vojáků.
Existují zprávy o prudkém zvýšení počtu „vražd ze cti“, které jsou páchány na ženách jejich mužskými příbuznými v celé zemi, zejména však v oblasti Kurdistánu. Irácké zákony trestají pachatele těchto činů jen velmi shovívavě. Navzdory tlaku místních i mezinárodních lidskoprávních aktivistů, nedokáže irácká vláda "vraždám ze cti" předcházet, protože dosud nejsou považovány za závažný kriminální čin.

Amnesty International vyzvala na konci dubna iráckou vládu, aby vrahy Du´a Khalil Aswad postavila před spravedlivý soud. Ačkoli vláda na apel AI veřejně nijak nezareagovala, podle posledních zpráv byli zadrženi čtyři muži, mezi nimiž je i bratranec zavražděné. Po dalších nejméně dvou mužích včetně jejího strýce policie pátrá.

Jednejte!
Pošlete přes diplomatické zastoupení Iráku v ČR dopis, v němž vyjádřííte znepokojení nad smrtí Du´a Khalil Aswad a vyzvete k definitivnímu skoncování s "vraždami ze cti".

6.10.2016

Irák: Kurdské autority musí ukončit ostudné uvěznění jezídské ženy, která přežila zajetí tzv. IS

Kurdská regionální vláda (KRG) musí okamžitě ukončit šokující uvěznění jezídské ženy, která je držena bez soudu už skoro dva roky po přežití zajetí ozbrojenou skupinou nazývající se Islámský stát (IS), řekla Amnesty International.

17.7.2016

Reakce Amnesty na Chilcotův report

Salil Shetty komentuje zjištění britské komise o (ne)oprávněnosti britského zásahu v Iráku v roce 2003.