Zveřejněna jména 39 „zmizelých“ zajatců CIA

Organizace hájící lidská práva dnes uveřejnily zatím nejobsáhlejší seznam osob, které jsou podle všeho zadržovány v utajovaných věznicích USA. Zpráva obsahuje výčet 39 jmen i další údaje. Informace o tom, kde se zajatci v současnosti nacházejí, však nejsou známy. Seznam připravily organizace Amnesty International (AI), Cageprisoners, Centrum pro ústavní práva (CCR), Centrum pro lidská práva a globální spravedlnost při New York University School of Law (CHRGJ), Human Rights Watch (HRW) a Reprieve.

Tři z organizací, včetně americké pobočky AI, navíc zároveň podaly žalobu k federálnímu soudu USA a dle zákona o svobodném přístupu k informacím žádají zveřejnění údajů o „zmizelých“ osobách.

Zpráva byla připravena na základě informací z vládních zdrojů, médií a rozhovorů s bývalými vězni a dalšími svědky. Na seznamu jsou lidé původem z Egypta, Keni, Libye, Maroka, Pákistánu, Španělska a dalších zemí. Nyní jsou zadržováni na utajených místech.

Organizace ukazují, že vězněni byli také příbuzní podezřelých, a to včetně manželek a dětí. V září 2002 byli v Pákistánu zatčeni dva synové Chálida Šejka Mohammada ve věku sedm a devět let. Podle očitých svědků byli v detenčním zařízení pro dospělé americkými činiteli vyslýcháni po dobu nejméně čtyř měsíců. Jejich otec je nyní vězněn na Guantánamu.

„Vlády mají nezpochybnitelnou povinnost ochraňovat lidi před teroristickými činy. Ale unášení mužů, žen a dětí na utajená místa v rozporu s právem není přijatelné. Administrativa USA musí toto nezákonné a nemorální jednání zastavit,“ uvedl Claudio Cordone, ředitel AI pro výzkum.

Organizace vyzývají vládu USA, aby zastavila program utajovaného věznění a odtajnila informace o všech osobách, které byly zadrženy v souvislosti s „válkou proti teroru“. Prezident George W. Bush existenci věznic spravovaných CIA veřejně přiznal již v září 2006.

Plné znění zprávy naleznete
zde

29.6.2016

Kampaň Ne v mém telefonu! První úspěchy - i díky Vám

Získali jsme stovky podpisů, obešli obchody a poslali dopisy firmám. První reakce na sebe nenechaly čekat...

27.2.2016

Aktivisté naléhají na státy, aby přestaly dodávat zbraně Saudské Arábii

Mnoho evropských států prodává v rámci obchodu zbraně a vojenské vybavení do Saudské Arábie v hodnotě miliard amerických dolarů. Tyto zbraně následně zabíjejí civilisty v Jemenu.

6.11.2015

Sýrie: Stát profituje ze zločinů proti lidskosti, násilná zmizení pohánějí černý trh

Amnesty se zaměřila na mrazivý počet desítek tisíců násilných zmizení, za nimiž v uplynulých čtyřech letech stojí syrská vláda.

28.8.2015

Cena Václava Havla za lidská práva zná 3 finalisty