40 let porušování mezinárodního práva

V předvečer čtyřicátého výročí izraelské okupace Západního břehu a Pásma Gazy vyzvala Amnesty International (AI) izraelské úřady, aby zastavily zabírání půdy, blokády a další kroky, které jsou v rozporu s mezinárodním právem. AI požaduje také okamžité ustavení mechanismu mezinárodní kontroly dodržování lidských práv ze strany Izraelců i Palestinců.

AI v nové zprávě popisuje devastující dopad okupace. Odsuzuje rozšíření osad na okupovaná území, která Palestincům znemožňují přístup k důležitým zdrojům. Překážky existují v přístupu k práci, zdraví a vzdělávání. „Palestinci žijící na Západním břehu jsou omezováni na každém kroku. A není to jen otázka pohodlí, rozhoduje se o jejich životě a smrti. Je nepřijatelné, aby rodící ženy, nemocné děti nebo oběti havárií jezdili za lékařem dlouhými objížďkami, které je mohou stát život,“ říká Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.

AI respektuje obavu Izraele o bezpečnost svých obyvatel, odmítá ji však považovat za omluvu pro páchání bezpráví, kterým je například výstavba zdi na Západním břehu. „Kdyby bylo záměrem pouze zabránit palestinským sebevražedným atentátníkům ve vstupu na území Izraele, vyrostl by plot na tzv. zelené linii,“ říká Malcolm Smart. „Skutečnost je však taková, že byl navzdory Mezinárodnímu soudnímu dvoru postaven z většiny na palestinském území a izoluje palestinská města a vesnice na Západním břehu,“ dodává Smart.

Současná situace znamená porušování lidských práv Palestinců i Izraelců. AI varuje, že porušování lidských práv nevede k upevnění bezpečnosti, ale jen k dalším násilnostem.

Ve své zprávě AI také vyzvala palestinské ozbrojené skupiny, aby okamžitě zastavily útoky na civilisty.

18.7.2016

Vyjádření Samsungu k problematice dětské práce v Demokratické republice Kongo

Minulý měsíc zveřejnil Samsung Electronics a jeho dceřiná společnost, Samsung SDI, zprávu o udržitelnosti, ve které přímo i nepřímo zmiňuje zprávu Amnesty International "Pro tohle umíráme: Porušování lidských práv v Demokratické republice Kongo". Slibuje v ní situaci důkladně prozkoumat a zveřejnit zprávu do konce roku.

26.5.2016

Amnesty představuje svou strategii a výzkum týkající se otázek práv sexuálních pracovníků

Zároveň uveřejňuje čtyři tematické zprávy z výzkumů na Papuy Nové Guineji, v Hongkongu, Norsku a Argentině.