AI ČR vyzve prezidenta Bushe k uzavření Guantánama

Česká pobočka Amnesty International (AI) v čase návštěvy prezidenta George W. Bushe v Praze zopakuje mezinárodní výzvu za uzavření věznice Guantánamo. Připravila proto petiční dopis adresovaný G. W. Bushovi, který předá Velvyslanectví USA v ČR.

Věznice Guantánamo, v níž jsou bez řádného procesu drženy stovky lidí podezřelých z terorismu, se stala symbolem bezpráví. K uzavření Guantánama vyzval také Evropský parlament a někteří političtí představitelé včetně Angely Merkelové.

Guantánamo je však jen vrcholkem ledovce. Americké síly po událostech z 11. září unášejí osoby podezřelé z terorismu a svévolně je zadržují na neznámých místech ve světě.

„Spojené státy jako jeden z nejvýznamnějších globálních hráčů svým jednáním nastavují standardy mezinárodní politiky. Proto nesmíme mlčet o porušování mezinárodního práva, kterého se dopouštějí,“ říká AI. „Válka proti teroru“ vyvolala strach, ale také hněv a pocit křivdy. Vzrůstající polarizace posiluje extremisty na obou stranách spektra. „Protiamerické postoje, které jsou dnes v některých částech světa silné jako nikdy dříve, jsou podobně nebezpečné jako islamofobie nebo antisemitismus,“ dodává AI. Je tedy nejvyšší čas skoncovat s diskriminačními protiteroristickými opatřeními a znovu respektovat lidská práva.

Poznámka:

AI nezaujímá žádný postoj k administrativě USA, cílem výzvy je upozornit na konkrétní případ porušování lidských práv.
AI nezaujímá stanovisko k otázce radarové základny USA v ČR.

16.11.2016

Hanobení prezidenta? Nevracejme se k omezování svobody slova!

Amnesty International upozorňuje, že návrat k uzákonění trestného činu hanobení prezidenta by byl krok zpět v přístupu k dodržování a hájení osobní svobody a svobody slova.

31.3.2016

DVTV analyzuje návštěvu čínského prezidenta v Česku

25.8.2015

Vietnam hodlá amnestovat 17 000 vězňů

14.9.2015

Amnesty vyzývá prezidenta Zemana: apelujte na propuštění ázerbájdžánských vězňů svědomí!

Amnesty v dopise vyzvala prezidenta Zemana, aby při svých jednáních v Ázerbájdžánu nezapomněl na lidská práva.