AI ČR vyzve prezidenta Bushe k uzavření Guantánama

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 3.6.2007

Česká pobočka Amnesty International (AI) v čase návštěvy prezidenta George W. Bushe v Praze zopakuje mezinárodní výzvu za uzavření věznice Guantánamo. Připravila proto petiční dopis adresovaný G. W. Bushovi, který předá Velvyslanectví USA v ČR.

Věznice Guantánamo, v níž jsou bez řádného procesu drženy stovky lidí podezřelých z terorismu, se stala symbolem bezpráví. K uzavření Guantánama vyzval také Evropský parlament a někteří političtí představitelé včetně Angely Merkelové.

Guantánamo je však jen vrcholkem ledovce. Americké síly po událostech z 11. září unášejí osoby podezřelé z terorismu a svévolně je zadržují na neznámých místech ve světě.

„Spojené státy jako jeden z nejvýznamnějších globálních hráčů svým jednáním nastavují standardy mezinárodní politiky. Proto nesmíme mlčet o porušování mezinárodního práva, kterého se dopouštějí,“ říká AI. „Válka proti teroru“ vyvolala strach, ale také hněv a pocit křivdy. Vzrůstající polarizace posiluje extremisty na obou stranách spektra. „Protiamerické postoje, které jsou dnes v některých částech světa silné jako nikdy dříve, jsou podobně nebezpečné jako islamofobie nebo antisemitismus,“ dodává AI. Je tedy nejvyšší čas skoncovat s diskriminačními protiteroristickými opatřeními a znovu respektovat lidská práva.

Poznámka:

AI nezaujímá žádný postoj k administrativě USA, cílem výzvy je upozornit na konkrétní případ porušování lidských práv.
AI nezaujímá stanovisko k otázce radarové základny USA v ČR.

Aktuální petice

Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

Aktuální počet podpisů: 1160 Náš cíl: 3000

Podepíšu