Pussy Riot jsou podle soudu vinny jen z výtržnictví, a ne z nenávisti na náboženské půdě

Městský soud v Moskvě částečně vyhověl odvolání Naděždy Tolokonnikovové, Jekatěriny Samucevičovové a Marije Aljochinové proti jejich dvouletému trestu a rozhodl, že jsou vinny pouze z výtržnictví, a ne z nenávisti na náboženské půdě. Původní trest snížil na jeden rok a jedenáct měsíců. Právník, který obviněné zastupuje, požádal o úplné zrušení trestu, neboť se podle něj Pussy Riot nedopustily žádné trestné činnosti, zatímco státní zástupce trval na původním trestu. Podle něj totiž projevy náboženské nenávisti negativně psycho-emocionálně ovlivnily ortodoxní pravoslavné občany.

16.5.2016

Odsouzení Jekatěriny Vologženinové potvrzeno

Odvolání Jekatěriny Vologženinové bylo 26. dubna 2016 zamítnuto a bude muset odpracovat 320 hodin "nápravné práce". Byla odsouzena za kritiku ruské anexe Krymu a zapojení Ruska do konfliktu v Donbasu na východě Ukrajiny na sociálních sítích.

30.6.2016

ČT k rozsudku Ústavního soudu o osvojování dětí

8.2.2016

Prohlášení Amnesty International k víkendovým protestům proti migrantům v Praze

Lidskoprávní organizace Amnesty International odsuzuje útoky na pražské autonomní sociální centrum Klinika, které proběhly v sobotu 6. února. Považujeme je za jednoznačné porušení zákonů České republiky a za projev bezprecedentní nenávisti proti komunitě, která se mj. snaží pomáhat nejpotřebnějším uprchlíkům a migrantům v nouzi.

25.1.2016

Novinky k uvěznění Zunara

Další soud se Zunarem se uskuteční pravděpobně 9. března 2016.