Situace iráckých uprchlíků přerůstá v humanitární krizi

Blízkovýchodní region stojí na pokraji nové humanitární krize, varovala dnes Amnesty International (AI). Evropská unie, USA a další země musejí oblasti pomoci a podpořit více než tři miliony Iráčanů, kteří v důsledku konfliktu opustili své domovy a hledají útočiště v sousedních zemích nebo klidnějších oblastech Iráku.

Počet iráckých uprchlíků výrazně vzrůstá od února 2006, kdy ozbrojení povstalci napadli jedno z nejposvátnějších míst v zemi, svatyni ve městě Samarrá. Útok podnítil intenzivní vlnu sektářského násilí, jehož hlavní obětí je civilní obyvatelstvo.AI vyzvala mezinárodní společenství k urychlenému řešení situace Iráčanů, kteří se ve stále větším počtu snaží před nebezpečím uniknout především do Sýrie a Jordánska. „Sýrie a Jordánsko, na jejichž území nyní pobývají přibližně dva miliony Iráčanů, jsou nejvíce zatíženy masivní uprchlickou vlnou. Existuje hranice, kdy nápor uprchlíků přesáhne jejich síly," uvedl Malcolm Smart ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku. „Je třeba, aby ostatní vlády poskytly přímou pomoc, která uprchlíkům v Sýrii, Jordánsku a dalších zemích zajistí život v přijatelných podmínkách, přístup k lékařské péči a vzdělání," dodal Malcolm Smart.Ochranu potřebují také uprchlíci, kterým bylo zamítnuto udělení azylu. Některé země totiž vracejí neúspěšné žadatele o azyl zpět do Iráku s tím, že sever země je relativně pokojný. Tento postup však ohrožuje jejich životy. „Snahy vlád ukázat svým občanům, že dokáží postupovat tvrdě vůči žadatelům o azyl, nesmí ohrožovat životy Iráčanů," prohlásil Malcolm Smart.

12.9.2016

BBC: Situace syrských uprchlíků v Libanonu se ještě zhoršuje - stát zpřísňuje zákony

20.9.2016

ČTK: Summit OSN - členské státy chtějí chránit práva uprchlíků

22.6.2015

Migrantská Odyssea

4.2.2016

Světoví lídři musí v Londýně předložit ambiciózní dohodu

Světoví lídři v Londýně se musí na konferenci o Sýrii zavázat k nové ambiciózní a transformační multimiliardové dohodě pro syrské uprchlíky a pro země, které je v oblasti hostí. Apeluje na to koalice více než devadesáti humanitárních a lidskoprávních organizací.