AI odsuzuje útoky v Alžírsku

Amnesty International (AI) odsoudila bombové útoky, které včera v hlavním městě Alžírska podle předběžných informací tamního ministerstva vnitra zabily přinejmenším 23 osob a více než 160 jich zranily.

Útoky na veřejných prostranstvích v této zemi přišly po několika letech relativního klidu. V 90. letech minulého století však podobné krvavé činy způsobily Alžířanům vážné škody.AI nekompromisně odsuzuje veškeré útoky namířené proti civilnímu obyvatelstvu. Takové činy jsou absolutně zakázány mezinárodním právem a nic je nemůže ospravedlnit. Dokazují, že jejich pachatelé pohrdají základními principy humanity.Alžírsko se v posledních letech pozvolna zotavovalo z více než deset let trvajících násilností, při kterých přišlo o život až 200.000 lidí. V průběhu roku 2006 si střety mezi ozbrojenými skupinami a bezpečnostními složkami vyžádaly na 300 lidských životů, přes sedm desítek z nich patřilo civilistům. Toto číslo je nicméně výrazně nižší než počet obětí vnitřního konfliktu z poloviny 90. let minulého století.Poslední týdny však přinesly zesílení násilností, které údajně doprovázejí ozbrojené střety mezi bezpečnostními složkami a hlavní islamistickou ozbrojenou skupinou, která v zemi působí. Tou je Salafistická skupina pro kázání a boj (GSPC), která dle stanoviska umístěného na webových stránkách letos v lednu přijala nové jméno Al-Káida v islámském Maghrebu.

22.8.2016

Amnesty k akcím Martina Konvičky: přestaňte šířit nenávist a strach

Amnesty International ČR odsuzuje akci Iniciativy Martina Konvičky „Okupanti obsazují Prahu“ a další.

8.2.2016

Prohlášení Amnesty International k víkendovým protestům proti migrantům v Praze

Lidskoprávní organizace Amnesty International odsuzuje útoky na pražské autonomní sociální centrum Klinika, které proběhly v sobotu 6. února. Považujeme je za jednoznačné porušení zákonů České republiky a za projev bezprecedentní nenávisti proti komunitě, která se mj. snaží pomáhat nejpotřebnějším uprchlíkům a migrantům v nouzi.

12.1.2016

NĚMECKO: Reakcí na opovrženíhodné sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem nesmí být rasová nenávist ani diskriminace.

Podle Amnesty International musí německé úřady zajistit, aby pachatelé sexuálního násilí ze silvestrovské noci stanuli před soudem, bez ohledu na to, odkuď pocházejí. Současně by ale měly chránit uprchlíky a migranty před rasismem, který tyto útoky vyvolaly.

7.10.2015

Boko Haram zůstává i přes vojenské pokroky smrtelnou hrozbou regionu

Rukou bojovníků zemřelo za poslední 4 měsíce na 1600 civilistů.