AI žádá americkou vládu o zrušení vojenských tribunálů

Amnesty International (AI) vydala dne 22. března zprávu, ve které žádá americkou vládu, aby zrušila navržené vojenské tribunály a nechala vězně z Guantánama předstoupit před řádný federální soud. Soud by rovněž neměl vynášet tresty smrti.

Na Guantánamu je zadržováno více než 350 osob kvůli jejich možnému spojení s Al-Káidou nebo s bývalou vládou Tálibanu v Afghánistánu. Mnoha z nich dodnes nebylo sděleno žádné obvinění a je jim upírán přístup k právníkům a jejich rodinám, zatímco vláda proti nim shromažďuje důkazy. Podle svědectví je s vězni špatně zacházeno a jsou podrobeni nelidským vyslýchacím technikám a mučení – jakožto potenciální zdroje informací.AI se obává, že soudní procesy vedené vojenskými tribunály budou probíhat v rozporu s mezinárodními standardy. Chybí jim nestrannost nezbytná pro zaručení spravedlivého průběhu vyšetřování. Vojenské tribunály jsou jasně vytvořeny tak, aby mohly využívat podobných postupů jako vojenské komise, které byly loni v červnu zamítnuty Nejvyšším soudem. „Připouštějí zahrnutí informací, které byly od obžalovaných získány pomocí nelidského, krutého a ponižujícího zacházení, a zároveň umožňují utajit techniky, které k tomu byly použity," řekla Susan Lee, ředitelka amerického programu AI. I v případě, že je obžalovaný osvobozen, může být opět navrácen do časově neomezené vazby jako tzv. potenciální „nepřátelský bojovník", avšak bez přiznání statusu válečného zajatce, který by mu zaručil ochranu Ženevskou konvencí. Navíc mohou být obžalovaní těmito komisemi odsouzeni k trestu smrti.„Očividně nezákonné věznění volá po přísnějším dodržování pravidel pro spravedlivý soudní proces. Avšak místo toho nyní hrozí, že tyto procesy budou stavět na několika doznáních, a tím přispějí k nespravedlnosti, jejímž symbolem se vězeňský komplex Guantánamo stal," řekla Susan Lee.Vzhledem k tomu, že v těchto soudních procesech neexistuje žádná záruka spravedlivého zacházení, a s ohledem na řadu nezákonností, které tyto procesy předcházely, žádá AI ostatní země, aby nepodávaly žádné informace, které by pomohly v pokračování procesů vedených vojenskými tribunály.

18.12.2015

Mongolsko: Zrušení trestu smrti

31.7.2015

Smrtící síla

Nová zpráva s názvem Smrtící Síla: Využívání letální síly policií ve Spojených státech amerických, vydaná americkou pobočkou Amnesty International, představuje zjištění, že všech 50 amerických států společně s distriktem Kolumbie nedodržuje mezinárodní směrnice regulující využití letální síly příslušníky bezpečnostních složek.

3.8.2015

Thajsko musí přestat s posíláním Ujgurů do Číny kvůli hrozícímu mučení

Thajské úřady by měly zvážit vrácení 50 etnických Ujgurů zpět do Číny, kde jim hrozí, že budou mučeni, zmizí anebo budou popraveni. Čína by měla objasnit, kde je více než 100 již deportováných Ujgurů, žádá Amnesty International.

12.10.2015

Čínská policie opět střílela do tibetských mnichů