AI žádá americkou vládu o zrušení vojenských tribunálů

Amnesty International (AI) vydala dne 22. března zprávu, ve které žádá americkou vládu, aby zrušila navržené vojenské tribunály a nechala vězně z Guantánama předstoupit před řádný federální soud. Soud by rovněž neměl vynášet tresty smrti.

Na Guantánamu je zadržováno více než 350 osob kvůli jejich možnému spojení s Al-Káidou nebo s bývalou vládou Tálibanu v Afghánistánu. Mnoha z nich dodnes nebylo sděleno žádné obvinění a je jim upírán přístup k právníkům a jejich rodinám, zatímco vláda proti nim shromažďuje důkazy. Podle svědectví je s vězni špatně zacházeno a jsou podrobeni nelidským vyslýchacím technikám a mučení – jakožto potenciální zdroje informací.AI se obává, že soudní procesy vedené vojenskými tribunály budou probíhat v rozporu s mezinárodními standardy. Chybí jim nestrannost nezbytná pro zaručení spravedlivého průběhu vyšetřování. Vojenské tribunály jsou jasně vytvořeny tak, aby mohly využívat podobných postupů jako vojenské komise, které byly loni v červnu zamítnuty Nejvyšším soudem. „Připouštějí zahrnutí informací, které byly od obžalovaných získány pomocí nelidského, krutého a ponižujícího zacházení, a zároveň umožňují utajit techniky, které k tomu byly použity," řekla Susan Lee, ředitelka amerického programu AI. I v případě, že je obžalovaný osvobozen, může být opět navrácen do časově neomezené vazby jako tzv. potenciální „nepřátelský bojovník", avšak bez přiznání statusu válečného zajatce, který by mu zaručil ochranu Ženevskou konvencí. Navíc mohou být obžalovaní těmito komisemi odsouzeni k trestu smrti.„Očividně nezákonné věznění volá po přísnějším dodržování pravidel pro spravedlivý soudní proces. Avšak místo toho nyní hrozí, že tyto procesy budou stavět na několika doznáních, a tím přispějí k nespravedlnosti, jejímž symbolem se vězeňský komplex Guantánamo stal," řekla Susan Lee.Vzhledem k tomu, že v těchto soudních procesech neexistuje žádná záruka spravedlivého zacházení, a s ohledem na řadu nezákonností, které tyto procesy předcházely, žádá AI ostatní země, aby nepodávaly žádné informace, které by pomohly v pokračování procesů vedených vojenskými tribunály.

1.12.2016

Slonková, Kubík: Zbraně nejsou banány, ty se nezkazí. Otevřete případ, v němž podezřelý je i stát, žádá AI

18.12.2015

Mongolsko: Zrušení trestu smrti

12.10.2015

Čínská policie opět střílela do tibetských mnichů

17.2.2016

Brazílie: Dvanáct policistů odpovědných za smrt

Dvanáct příslušníků vojenské policie se podařilo usvědčit a odsoudit za mučení a následnou smrt, procesní podvody a snahu ukrýt tělo v případě zmizení Amarilda de Souzy v Rio de Janeiru.