Vláda Zimbabwe pronásleduje opozici

Amnesty International (AI) je pobouřena cíleným potlačováním svobody slova a shromažďování, kterým se vláda Zimbabwe snaží umlčet opoziční názory v zemi. Součástí této represe bylo i zatčení předáka politické strany Hnutí za demokratickou změnu (MDC) Morgana Tsvangiraie. AI žádá zastavení nepřetržitého zastrašování, mučení a útoků na stoupence opozice v Zimbabwe.

Stovky lidí byly zatčeny pro účast na pokojných protestech. Na násilnostech páchaných na lidskoprávních aktivistech se podílí policie, armáda a členové vládnoucí nacionalistické strany ZANU – PF. Součástí útoků někdy bývá mučení a svévolné zadržování. Proti odpůrcům vlády jsou zaměřeny i nepravdivé výroky státních médií. Dalším nástrojem k potlačení nezávislosti médií je snaha umlčovat novináře, čímž vláda porušuje Zákon o přístupu k informacím a ochraně soukromí (AIPPA).Morgan Tsvangirai byl zatčen 28. března tohoto roku ve své kanceláři v Harare spolu s přibližně dvaceti dalšími členy a pracovníky MDC. Policie odepřela právníkům přístup k zadrženým a některým z nich vyhrožovala vězením. Během akce byly všechny přístupové cesty k budově uzavřeny a podle svědků policie nakládala vybavení kanceláří do nákladního auta. Následně byl Tsvangirai propuštěn. V současné době není známo, kde se nachází několik dalších zadržených. Den předtím byl v nákupním centru v Harare lidmi převlečenými za pracovníky ochranky unesen také další člen MDC Last Maengahama. Vracel se zrovna ze smutečního rozloučení s Giftem Tandarehem, který byl začátkem března zastřelen policií. Maengama byl později nalezen asi 10 kilometrů od Harare, kde ho únosci zanechali zbitého a vyčerpaného. Nyní se v péči lékařů uzdravuje.AI žádá vládu Zimbabwe, aby všem zadrženým neodkladně zajistila přístup k právním zástupcům, lékařům a jejich rodinám a zaručila jejich bezpečí a ochranu před mučením. Opodstatněnost a legálnost těchto zatčení musí urychleně zhodnotit řádný soud. „Lidé, zadržení na pokojných protestech za svobodu slova a shromažďování, musí být okamžitě propuštěni," řekl Kolawole Olaniyan, ředitel afrického programu AI. Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SACD) musí dát vládě najevo, že takové porušování lidských práv nebude nadále tolerovat.