AI protestuje proti trestu smrti pro zdravotníky v Libyi

Amnesty International (AI) odsoudila rozhodnutí libyjského soudu, který dnes vynesl rozsudek smrti nad pěti zdravotními sestrami, které pocházejí z Bulharska, a nad palestinským lékařem. Podle soudu záměrně infikovali virem HIV stovky libyjských dětí, které navštívily nemocnici ve městě Benghází.

AI, která nesouhlasí s trestem smrti za žádných podmínek, je velmi znepokojena průběhem soudního procesu a domnívá se, že byl od samého počátku provázen zásadními nedostatky. Přiznání zdravotníků, která byla údajně získána za pomoci mučení, byla soudem uznána jako důkaz. Právníci obhajoby nemohli přizvat zahraniční odborníky. Mezinárodní experti v lékařských vědách přitom zpochybňují důkazy, které předložila libyjská strana.

„Odsuzujeme tyto rozsudky a vyzýváme libyjské úřady, aby okamžitě oznámily, že popravu nevykonají. Trest smrti je nevratný, krutý a nehumánní trest a v tomto případě byl vynesen po hrubě nespravedlivém procesu,“ uvedl Malcolm Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku.

Pracovníci AI navštívili obviněné v únoru 2004. Uvězněné zdravotní sestry a lékař hovořili o tom, že byli k doznání nuceni mučením, které zahrnovalo také elektrické šoky a bití.

9.8.2016

Debata ČRo Plus o trestu smrti

7.4.2016

Česká televize o trestu smrti

18.12.2015

Mongolsko: Zrušení trestu smrti

6.4.2016

Trest smrti v roce 2015: Alarmující nárůst poprav znamená nejhorší čísla za posledních 25 let

Írán, Pákistán a Saúdská Arábie – jen 3 země zodpovědné za téměř 90% zdokumentovaných poprav.