Aktivisté jednali s Olympijským výborem o lidských právech v Číně

Představitelé Amnesty International ČR a Olympic Watch na setkání s předsedou Českého olympijského výboru (ČOV) Milanem Jiráskem upozornili na porušování lidských práv v Číně. Požádali, aby v souvislosti olympijskými hrami v Pekingu nebyli zástupci ČR lhostejní k lidskoprávní situaci v této zemi. Setkání proběhlo 16. ledna 2007.

"Je velmi důležité, že vedení ČOV bere v úvahu kontext, v kterém se v Pekingu mají olympijské hry konat. Takový postoj může přispět ke změně," uvedl Petr Kutílek, výkonný tajemník Olympic Watch.

Obě strany se shodly na tom, že olympismus musí být v souladu s respektem k lidským právům. Aktivisté poukázali na nutnost dodržovat lidskoprávní standardy, ke kterým se čínští pořadatelé zavázali. Vedení ČOV vyjádřilo přesvědčení, že pořádání olympijských her v Číně povede ke zlepšení v této oblasti a že Mezinárodní olympijský výbor (MOV) toto téma sleduje.

"Vedení ČOV přislíbilo, že nad tímto problémem nebude zavírat oči, a chce se pravidelně seznamovat s vývojem stavu lidských práv v Číně. Rozhodně však nesmí zůstat jen u slibů," shrnuje setkání Filip Karel, kampaňový koordinátor Amnesty International.

Aktivisté také zdůraznili apolitický charakter lidských práv, který je zcela v souladu s ideály olympismu.

24.3.2016

Výhodný obchod s Čínou na úkor lidských práv?

Výzva prezidentovi ČR v souvislosti s návštěvou prezidenta Čínské lidové republiky Si Ťin-pchinga v Praze

9.4.2016

Zpráva o činnosti české Amnesty je tu!

U příležitosti valné hromady vydáváme Zprávu o činnosti Amnesty International ČR v roce 2015.

11.2.2016

Čchen Čen-pching je ve Finsku se svou dcerou

Čchen Čen-pching z hnutí Falun Gong žije se svou dcerou konečně svobodný život ve Finsku.

17.2.2016

Brazílie: Dvanáct policistů odpovědných za smrt

Dvanáct příslušníků vojenské policie se podařilo usvědčit a odsoudit za mučení a následnou smrt, procesní podvody a snahu ukrýt tělo v případě zmizení Amarilda de Souzy v Rio de Janeiru.