Letouny CIA přistávaly také v České republice

Letadla používaná americkou CIA pro převoz zajatců do zemí užívajících mučení uskutečnila v posledních letech zhruba 800 startů a přistání v evropském vzdušném prostoru, uvedla dnes Amnesty International (AI). Podle letových záznamů, které AI získala, letouny přistávaly také v České republice.

AI získala letové záznamy šesti letounů z období září 2001 – září 2005. Jedná se o část z asi třiceti strojů, které CIA užívá. Mezi nimi je také letoun Gulfstream IV číslo N85VM (po přeregistraci N227SV), který podle záznamů přistával v České republice a v dalších zemích včetně Afghánistánu, Maroka, Německa, Jordánska, Švýcarska a Ázerbajdžánu.Dalšími letadly jsou např. Boeing 737-7ET (číslo N313P, přeregistrováno na N4476S), kterou vlastní Premier Executive Transport Services – přední společnost najímaná CIA. Mezi další letadla patří Gulfstream V (číslo N379P, přeregistrováno na N8068V a N44982) a Gulfstream III (číslo N829MG, přeregistrováno na N259SK).Evropské země těmto letounům povolují mezipřistání a doplnění paliva. Podle mezinárodního práva přitom mají povinnost spolupracovat, aby zastavily porušování zákazu mučení a dalších ustanovení mezinárodních standardů. Mezinárodní právo také zakazuje napomáhat těm, kteří jsou za porušování práva zodpovědní.„Převoz vězňů do zemí, kde jim hrozí mučení, je jasným porušením mezinárodního práva. USA argumentují, že mají záruky týkající se nakládání s vězni. Tyto záruky jsou ale bezcenné. Země, které užívají mučení, se k násilnostem nepřiznají,“ uvedl Claudio Cordone, ředitel regionálních programů AI.AI vyzývá Českou republiku a další evropské země, aby okamžitě zahájily vyšetřování odůvodněného podezření, že napomáhaly CIA při utajeném převozu vězňů do zemí, kde jim hrozí mučení.

12.8.2016

Euro: České vrtulníky skončily v Libyi i přes zákaz OSN

21.7.2016

Šéf kampaní Amnesty o novém ruském projektu v České televizi

Začátek 15:55.

1.3.2016

Poprvé živou knihou

Pushpa pochází z Indie a v Čechách žije střídavě už přes 20 let. Nedávno se stala živou knížkou a v rámci živé knihovny vypráví studentům například o rozdílech života ČR a Indii.

7.12.2015

Mají si kde hrát? K detenci dětí v ČR.