OSN hlasovala pro kontrolu obchodu se zbraněmi

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 27.10.2006

Většina vlád světa včera na půdě OSN učinila první krok k zastavení prodeje zbraní do nejchudších a konflikty sužovaných zemí, v nichž jsou vážně porušována lidská práva.

Hlasování První komise Valného shromáždění OSN s výraznou převahou podpořilo rezoluci, která navrhuje vznik mezinárodně platné Smlouvy o obchodu se zbraněmi (Arms Trade Treaty – ATT). 139 zemí včetně České republiky hlasovalo pro vznik Smlouvy. Proti se postavily pouze USA. Tento týden vyzvalo ke vzniku Smlouvy také15 nositelů Nobelovy ceny míru včetně dalajlámy, Lecha Walesy a Muhammada Baradeje.

„Jednoznačné hlasování pro vznik mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi je historickou příležitostí k zastavení nezodpovědných a nemorálních dodávek zbraní. Funkční smlouva musí tyto dodávky, které podporují systematické zabíjení, sexuální násilí a uprchlické vlny, postavit mimo zákon,“ uvedla Kate Gilmorová z Mezinárodního sekretariátu Amnesty International.

Smlouva má napravit současný stav, kdy je možné bez větších překážek dodávat zbraně do rukou pachatelů bezpráví. Její příprava bude zahájena na začátku roku 2007, kdy nový Generální tajemník OSN Pan Ki-mun začne zjišťovat návrhy členů OSN k její konkrétní podobě. Smlouva by mohla být připravena okolo roku 2010.

Další informace


Myšlenku vzniku mezinárodně platných a závazných pravidel prodeje zbraní představilo v roce 1995 několik nositelů Nobelovy ceny míru včetně Amnesty International a Oscara Ariase.

Amnesty International, Oxfam International a International Action Network on Small Arms (IANSA) v roce 2003 zahájily celosvětovou kampaň „Zbraně pod kontrolu“, kterou podpořilo přes milion lidí ze 170 zemí světa.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1160 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...