Nositelé Nobelovy ceny vyzvali OSN ke kontrole obchodu se zbraněmi

Patnáct laureátů Nobelovy ceny míru, včetně dalajlámy, Muhammada Baradeje, Lecha Walesy a Amnesty International, vyzvalo vlády světa k podpoře vzniku mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi (Arms Trade Treaty - ATT), která má zamezit dodávkám zbraní do rukou pachatelů násilí a bezpráví.

První komise Valného shromáždění OSN bude pravděpodobně ve čtvrtek 26. října 2006 hlasovat o rezoluci, která umožní přípravu této smlouvy. Vznik smlouvy podporují tři ze šesti nejvýznamnějších vývozců zbraní – Velká Británie, Francie a Německo. S iniciativou souhlasí také země, které ozbrojené násilí ničí. Jsou mezi nimi Kolumbie, Východní Timor, Libérie a Rwanda. Kontrolu zbraní naopak budou s největší pravděpodobností blokovat Čína, Egypt, Indie, Írán, Rusko a USA.

Pokud bude rezoluce schválena, dojde k prvnímu konkrétnímu kroku vstříc smlouvě, která vylepší neúčinnou kontrolu obchodu se zbraněmi.

„My, nositelé Nobelovy ceny, jsme přesvědčeni, že základní princip mezinárodní Smlouvy o obchodu se zbraněmi je jednoduchý: zbraně nesmí být dodávány tam, kde slouží k porušování lidských práv. Vlády by měly zastavit nezodpovědný a nemorální prodej zbraní a hlasovat pro vznik smlouvy, která pomůže předcházet zabíjení, sexuálnímu násilí a uprchlictví,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan.

Rezoluci, která by měla umožnit přípravu Smlouvy o obchodu se zbraněmi, navrhly vlády Argentiny, Austrálie, Kostariky, Finska, Japonska, Keňi a Velké Británie. Pokud bude rezoluce schválena, vznikne Skupina vládních expertů (GGE), která se bude přípravou Smlouvy o obchodu se zbraněmi zabývat a podá zprávu Prvnímu výboru OSN v roce 2008.

26.8.2016

Vývoz zbraní z ČR za rok 2015: víc než polovina do zemí s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

8.6.2016

Egypt: dodávky zbraní porušují Smlouvu o obchodu se zbraněmi a může docházet k jejich zneužití

Prakticky polovina členských států EU nedodržuje výzvu zastavit dodávky zbraní a vojenského materiálu do Egypta, které bylo schváleno Radou EU v srpnu 2013.

2.2.2016

Memorandum za zodpovědný vývoz zbraní z ČR

Podle údajů výroční zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu vyvezla Česká republika v roce 2014 vojenský materiál do 35 zemí, které jsou z pohledu dodržování lidských práv dlouhodobě problematické, a kde podle výzkumů Amnesty International dochází k jejich vážnému porušování.

8.12.2015

Ozbrojení Islámského státu: důsledek desetiletí nezodpovědného obchodu se zbraněmi. I při exportu z Česka

V důsledku dlouhodobě neregulovaného toku zbraní do Iráku a místní laxní kontroly získala ozbrojená skupina, která sama sebe nazývá Islámským státem (IS), velké množství smrtícího arzenálu, se kterým v Iráku a Sýrii v masovém měřítku páchá válečné zločiny a zločiny proti lidskosti.