Stále více Afričanů zůstává bez domova

Každý rok musí stovky tisíc Afričanů opustit své domovy. Děje se tak v důsledku rozhodnutí úřadů, které nařídí demolici chudinských čtvrtí a vystěhování jejich obyvatel. Své jednání vysvětlují jako snahu o vymýcení chudoby a rozvoj dané oblasti. Ve skutečnosti však veškeré úsilí demolicemi začíná i končí.

Je zřejmé, že takový postup chudobu jen prohlubuje a produkuje navíc velké množství bezdomovců, o které se dále již nikdo nezajímá.

Lidé jsou často vystěhováni bez předchozího oznámení; ze dne na den přijdou o majetek a ocitnou na ulici. Mají komplikovaný přístup k čisté vodě, s velkými obtížemi obstarávají dostatečnou potravu, žijí ve špatných hygienických podmínkách, nemají šanci najít zaměstnání nebo získat vzdělání. V minulosti mohli lidé bez domova využívat přírodní zdroje, což je vzhledem k prohlubujícím se ekologickým problémům v mnoha oblastech již nemožné.

Amnesty International (AI) zdokumentovala případy násilného vyhánění lidí v zemích napříč Afrikou, včetně Nigérie, Zimbabwe a Rovníkové Guineji. Jednotlivé zásahy jsou mnohdy doprovázené svévolným zatýkáním, násilnostmi, sexuálními útoky a v některých případech i zabíjením lidí, kteří nechtějí svůj příbytek opustit.

3 miliony bezdomovců od roku 2000

V důsledku vlekoucího se konfliktu v Súdánu zůstávají v této zemi bez domova více než 4 milony lidí. Z rozhodnutí vlády byly navíc tisíce lidí vyhnány z provizorních táborů rozmístěných poblíž hlavního města Chartúmu. Ti se nyní se snaží přežívat v pouštních oblastech a dalších částech země, které nejsou vhodné k bydlení. V srpnu 2006 bylo z tábora Dar Assalaam násilně vyháno přes 12.000 mužů, žen a dětí.

Vláda v Nigérii nařídila vystěhovat již zhruba 2 miliony lidí. Tento údaj je pouze přibližný, přesný počet lidí bez domova v této zemi není možné zjistit.

Vláda Zimbabwe při rozsáhlé likvidaci slumů připravila o domov okolo 700.000 lidí. Někteří se přestěhovali ke svým příbuzným, ale většina se nemá kam uchýlit.

Od roku 2005 bylo ze zalesněných částí Keni násilně vystěhováno na 70.000 lidí; dalších 20.000 lidí bylo v posledních šesti letech vystěhováno z Nairobi a okolí.

Angolská vláda od roku 2001 provedla demolice domů nejméně 6.000 rodin patřících k nejchudší vrstvě společnosti. Tito lidé ztratili prakticky veškerý majetek a přidali se k obrovské skupině afrických „bezdomovců“.

„Tato čísla jsou děsivá a jasně ukazují, že násilné vyhánění patří mezi nejrozšířenější způsob porušování lidských práv v Africe,“ uvedl Kolawole Olanijan, ředitel afrického programu AI.

Problém lidí vyhnaných z domovů je způsoben především necitelným přístupem jednotlivých vlád, ale také špatnou ekonomickou a sociální situací v mnoha afrických státech. AI proto letos v květnu vyzvala Africkou komisi k přijetí rezoluce odsuzující násilné vyhánění lidí z domovů. V současnosti ale africké vlády trestají své občany za jejich chudobu.

17.9.2015

Protesty ve Venezuele stále pokračují

1.9.2015

Protesty ve vesnici Nabí Sálih stále pokračují

16.9.2015

Evropská mírová mise byla úspěšná, konflikt v SAR ale nekončí

12.8.2015

Srebrenica: selhání OSN přijmout usnesení je urážkou památky mrtvých

Ruské veto rezoluci Rady bezpečnosti OSN o genocidě ve Srebrenici je urážkou rodin obětí masakru a bude bránit pokusům o usmíření mezi komunitami v Bosně a Hercegovině, říká Amnesty International.