Světový obchod se zbraněmi postrádá účinná pravidla

Globalizovaný obchod se zbraněmi zneužívá mezer v zákonech a nedostatečné kontroly. Zbraně jsou tak dodávány i do zemí, na které se vztahují embarga.

Amnesty International (AI) a další mezinárodní organizace dnes vydávají zprávu nazvanou „Zbraně bez hranic“. Výzkum dokládá prodej zbraní zemím jako Kolumbie, Súdán a Uzbekistán, kde jsou používány k zabíjení a útlaku civilistů. „K dodávkám zbraní do těchto zemí již není třeba porušovat zbrojní embarga. Dostanou se tam i legální cestou – součástku po součástce,“ upozorňuje AI.

„Obchod se zbraněmi je globalizován, ale jeho kontrola nikoli. V důsledku toho mohou být vyzbrojovány represivní vlády,“ uvedl Jeremy Hobbs, ředitel Oxfam International.

Firmy sídlící v USA, EU a v Kanadě obcházejí regulaci tím, že zbraně prodávají po součástkách nebo poskytují licence pro jejich výrobu dalším zemím. Zbraně jsou sestavovány a vyráběny v rámci licenční výroby v mnoha zemích včetně Číny, Egypta, Indie, Izraele a Turecka.

EU uvalila na Čínu zbraňové embargo, také USA a Kanada odmítly této zemi prodat bojové vrtulníky. Přesto Čína vlastní nové bojové vrtulníky Z-10. Tyto stroje by nebyly schopné provozu bez součástek a technologií poskytnutých britsko-italskou společností (AugustaWestland), kanadskou společností (Pratt&Whitney Canada), americkou společností (Lord Corporation) a francouzsko-německou společností (Eurocopter).

Vojenský materiál Číně dodává také ČR, jenom v loňském roce v hodnotě dva miliony Euro. „Jako uživatel je sice uveden čínský průmysl a obchod, vzhledem k rozsáhlému porušování lidských práv v této zemi to však není žádná omluva,“ uvedl Filip Karel z české pobočky AI.

Případem, kdy se zbraně dostaly do nesprávných rukou přes třetí zemi, je třeba Uzbekistán. V květnu 2005 uzbecké ozbrojené síly střílely do demonstrujících lidí a stovky jich zabily. Při tomto masakru použila armáda vojenské Land Rovery, které obsahovaly 70% součástek vyrobených ve Velké Británii. Ta je poskytla jako nevojenský materiál Turecku, které z nich vyrobilo armádní vozidla a prodalo je uzbecké vládě.

„Svět potřebuje účinnou mezinárodní Smlouvu o obchodu se zbraněmi, která zastaví dodávky zbraní pachatelům násilností a bezpráví,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan.

Podporu vzniku Smlouvy o obchodu se zbraněmi vyjádřila také Česká republika. Organizace na ochranu lidských práv však stále poukazují na některé rizikové dodávky českých zbraní. Dnes zveřejněná zpráva např. opět upozorňuje na zjištění z jara tohoto roku, kdy byla na černém trhu v Bagdádu nalezena munice, která pocházela z České republiky a z šesti dalších zemí.

30.6.2016

Neziskovky vyzývají OSN: zastavte členství Saúdské Arábie v Radě pro lidská práva!

Amnesty International a Human Rights Watch poukazují na lidskoprávní problémy, které se neslučují s členstvím v Radě.

9.12.2015

„Islámský stát“: Fakta a čísla

Obchod se zbraněmi na území Iráku a Sýrie, fakta a čísla.

17.12.2015

Švédsko, hlavní vývozce vojenského materiálu, upřednostnilo lidská práva před prodejem zbraní!

Švédský parlament doporučil snížit vývoz zbraní do nedemokratických zemí.

27.2.2016

Aktivisté naléhají na státy, aby přestaly dodávat zbraně Saudské Arábii

Mnoho evropských států prodává v rámci obchodu zbraně a vojenské vybavení do Saudské Arábie v hodnotě miliard amerických dolarů. Tyto zbraně následně zabíjejí civilisty v Jemenu.