Útoky Hizballáhu hrubě porušily válečné právo

Hizballáh v průběhu nedávného konfliktu s Izraelem vážně porušil mezinárodní humanitární právo. Podle Amnesty International (AI) má na svědomí i válečné zločiny, když záměrně útočil na civilní cíle v Izraeli.

Hizballáh shazoval rakety na severní Izrael déle než 4 týdny – denně obvykle více než 100 raket, které zasahovaly i hustě osídlené lokality. Útoky zcela narušily život lidí v oblasti. 43 civilistů bylo zabito, přes 4.000 osob vyhledalo nemocniční ošetření. Mnohá města se proměnila v „města duchů“ – zůstali v nich pouze staří nebo nemocní lidé a ti, kteří neměli jak utéci.Ostřelování Hizballáhu zničilo budovy, obytná sídliště, školy, synagogy a další veřejné objekty. Podle odhadů izraelských úřadů skončilo v ruinách zhruba 12.000 domů.„Rozsah útoků namířených na izraelské aglomerace, města a vesnice, užití zbraní s nerozlišujícím účinkem, i výroky představitelů Hizballáhu ukazují, že civilisté byli záměrným cílem. To jasně dokládá, že Hizballáh porušil válečné právo,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan.Vysocí představitelé Hizballáhu pracovníkům AI sdělili, že ostřelování bylo odvetou za izraelské útoky. Obdobně se veřejně vyjádřil také vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh.„Fakt, že také Izrael hrubě porušoval právo, v žádném případě neospravedlňuje činy spáchané Hizballáhem.“ Odvetné útoky na civilní objekty výslovně zakazuje mezinárodní humanitární právo. Hizballáh navíc používal také rakety typu kaťuša upravené tak, aby zanechaly co největší počet mrtvých a zraněných.AI apeluje na Organizaci Spojených národů, aby zajistila plné a nezávislé vyšetřování zločinů, kterých se dopustily obě strany konfliktu.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.

29.9.2016

Sýrie: Bezpečný průchod pro civilisty neodvrátí humanitární katastrofu ve městě Aleppo

Neomezená a nestranná humanitární pomoc je neodkladně nutná ke zmírnění utrpení tisíců civilistů ve městě Aleppo. Amnesty International oznámila, že ve městě dochází zásoby jídla i další nepostradatelné věci.

7.10.2015

Boko Haram zůstává i přes vojenské pokroky smrtelnou hrozbou regionu

Rukou bojovníků zemřelo za poslední 4 měsíce na 1600 civilistů.