USA musí zastavit utajované věznění

  Článek

publikován 8.9.2006

Prezident USA George Bush ve čtvrtek 7. září 2006 oznámil, že 14 mužů držených v tajných věznicích CIA kdesi v zahraničí, bude převezeno na základnu Guantánamo. Prezident také naznačil, že zajatci budou postaveni před soud.

„Prezident Bush konečně připustil to, o čem se již dlouho hovořilo – že v rámci „války proti teroru“ USA zřídily utajované věznice, v kterých lidé jednoduše zmizí. Mezinárodní právo takové jednání hodnotí jako zločin,“ uvedla generální tajemnice AI Irene Khan.

Vláda USA by nyní měla objasnit informace o všech lidech, které utajeně zadržuje. Tito lidé patří před spravedlivé soudy, jako kdokoli jiný.

Prezident Bush také vyzval Kongres, aby schválil legislativu, která povolí soudit osoby podezřelé z terorismu před vojenskými tribunály. Nejvyšší soud USA přitom v červnu rozhodl, že tribunály tohoto druhu jsou nezákonné.

„Kongres by neměl povolit nic, co je v rozporu s mezinárodním právem nebo mezinárodními standardy – nespravedlivé soudní procesy, zadržování po neomezenou dobu nebo beztrestnost pro pachatele porušování lidských práv.“

AI požaduje, aby Spojené státy garantovaly spravedlivé soudy pro všechny osoby podezřelé z terorismu a respektovaly základní pravidla:

- ctít presumpci neviny
- umožnit zastupování právníkem dle vlastního výběru
- umožnit podezřelým seznámit se důkazy vedenými proti nim
- dbát na nepřípustnost důkazů získaných za pomoci mučení
- zajistit možnost odvolání k vyšší instanci.

Je právem a také povinností USA postavit před spravedlnost všechny osoby, které se dopustily zločinu, včetně zločinů proti lidskosti spáchaných 11. září 2001. Musí tak ale činit způsobem, který respektuje lidská práva.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...