Dárfúr potřebuje mírové síly OSN

Africká unie nedokáže ochránit obyvatele súdánského Dárfúru vystavené útokům milic džandžauí, které podporuje súdánská vláda. I přes podpis mírové dohody v květnu 2006 se konflikt dále zostřuje. Uvedla to Amnesty International (AI) v den, kdy má Rada bezpečnosti OSN jednat o mandátu mírových sil OSN k ochraně civilistů v Dárfúru.

„Mezinárodní společenství si musí uvědomit, že trpícím v Dárfúru nenabídlo žádné řešení – situace se navíc stále zhoršuje,“ říká Kate Gilmorová, zástupkyně generální tajemnice AI. „Lidé v Dárfúru nyní potřebují pomoc mezinárodních mírových sil, které budou schopné zastavit zabíjení, znásilňování a uprchlické vlny.“

Výzkumníci AI se právě vrátili z východního Čadu, kde hovořili s mnoha dárfúrskými uprchlíky. Ze slov uprchlíků je zřejmé, že lidé žijící v Západním Dárfúru jsou v podstatě zajatci ve svých táborech a městech a téměř celá oblast zůstává pod kontrolou milic džandžauí.

„Celý svět opět ignoruje konflikt v Dárfúru a předstírá, že mír je na dosah. Ve skutečnosti nic nemůže být dál od pravdy,“ říká Kate Gilmorová. „Od podpisu mírové dohody evidujeme více lidí bez domova a častější případy porušování lidských práv. Hrozí také rozšíření konfliktu mimo hranice Súdánu.“ Letouny Antonov na rozkaz súdánské vlády navíc nadále bombardují některé oblasti Dárfúru.

Jednotky Africké unie v Súdánu (AMIS) ale nemají prostředky, a často ani vůli, chránit civilisty. Příslušník těchto jednotek pracovníkům AI sdělil: „Nemůžeme zajistit ochranu lidí, jak je naší povinností. Je to jen divadlo.“

Zastavení násilností se neobejde bez zapojení OSN a mezinárodního společenství. Súdánský prezident Omar Bašír však s rozmístěním sil OSN v Dárfúru nesouhlasí.

10.5.2016

Abdulláh propuštěn!

Ománský básník, spisovatel, filmový kritik a ochránce lidských práv Abdulláh Habíb je na svobodě!

12.10.2015

Čínská policie opět střílela do tibetských mnichů

18.1.2016

Dopis od Alberta Woodfoxe

Děkovný dopis Alberta Woodfoxe

31.7.2015

Smrtící síla

Nová zpráva s názvem Smrtící Síla: Využívání letální síly policií ve Spojených státech amerických, vydaná americkou pobočkou Amnesty International, představuje zjištění, že všech 50 amerických států společně s distriktem Kolumbie nedodržuje mezinárodní směrnice regulující využití letální síly příslušníky bezpečnostních složek.