Izraelské vyšetřování útoku v Kaně je neprůkazné

Vyšetřování vzdušného útoku na vesnici Kana, které provedly izraelské obranné síly, rozhodně není dostatečné. Uvedla to dnes Amnesty International (AI), která vyslala výzkumné mise do Libanonu i Izraele. Její pracovníci hovořili také s lidmi z vesnice Kana.

„Nesmíme dovolit, aby šetření útoku v Kaně bylo zameteno pod koberec. Je potřeba nezávislé zkoumání, které bude mít přístup přímo k lidem, kteří útok přežili, i k zodpovědným armádním jednotkám,“ uvedla Kate Gilmore, zástupkyně generální tajemnice AI.

„Rozhodně nestačí, když izraelské armáda vyšetřuje sama sebe. Izrael v minulosti smrt civilistů buď vůbec nevyšetřoval nebo prováděl podobně neprůkazná šetření.“

AI hovořila s lidmi z vesnice Kana krátce po bombardování. Uvedli, že v oblasti žili asi dva týdny a izraelské síly musely o jejich přítomnosti vědět. Varování, kterým Izrael vyzývá civilní obyvatelstvo k opuštění oblastí, zemi rozhodně nezbavuje povinností vyplývajících z mezinárodního zvykového práva. Přímé útoky na civilisty a civilní objekty, stejně jako nerozlišující a nepřiměřené útoky, představují válečný zločin.