Kampaň za svobodu internetu

Amnesty International (AI) dnes zahájila mezinárodní kampaň proti represi uživatelů internetu. Akce následuje po úspěšném průběhu tohoto projektu ve Velké Británii.

„Internet může být skvělým prostředkem pro šíření lidských práv – díky jedinému kliknutí mohou aktivisté informovat svět o bezpráví v jejich zemi. Vlády mnoha států od Íránu, přes Kubu po Vietnam, ale brání volnému přístupu občanů k informacím a pronásledují uživatele internetu za vyjadřování jejich názorů,“ říká AI. V zemích, které nehodlají tolerovat svobodná média, jsou uživatelé webu zatýkáni a postihováni. Mnohé webové stránky nejsou dostupné, zahraniční zprávy jsou blokovány a informace o nepohodlných tématech vyhledávače „nemohou najít“. AI chce proto podpořit možnosti internetu jako nástroje pro podporu lidských práv a svobod. To je obzvlášť důležité v čase, kdy represi čím dál ochotněji napomáhají soukromé IT společnosti včetně Microsoftu, Yahoo! a Googlu. „Prostřednictvím speciálních stránek http://irrepresible.info/ mají uživatelé internetu po celém světě možnost připojit se k výzvě za dodržování svobody internetu, která je určena vládám i soukromým společnostem,“ říká AI. Výzva bude předána na setkání OSN o budoucnosti internetu, které proběhne letos v listopadu. Při příležitosti zahájení této kampaně AI uveřejnila zprávu o represi internetu v Číně, která je zemí s údajně nejvyspělejším systém cenzury webu. Podílejí se na ní také zahraniční společnosti, které podlehly nátlaku čínských úřadů a poskytují filtry, blokovací technologie nebo cenzurují obsah stránek. AI eviduje desítky lidí, kteří jsou v souvislosti s užíváním internetu v Číně uvězněni.

5.12.2016

Možné vzkazy Ildarovi - pište!

27.7.2016

Živě.cz o omezování internetu po pokusu o puč v Turecku

9.5.2016

Kampaň za ochránce lidských práv v Rusku v DVTV - rozhovor s Martinem Balcarem

8.1.2016

Marwan propuštěn

Student Marwan byl propuštěn na svobodu 17. prosince 2015, kdy mu původní trest byl snížen na dva měsíce.