Jednání OSN o kontrole zbraní skončilo kolapsem

Účastníci Světové konference OSN o lehkých a ručních zbraních nedokázali přijmout dohodu, která by vedla k účinné kontrole mezinárodního obchodu se zbraněmi. Jedání skončilo bez výsledku, přestože většina vlád včetně EU a mnoha afrických a jihoamerických zemí toto úsilí podporovala.

Jen několik málo států včetně USA blokovalo jednání o klíčových tématech tak intenzivně, že nebylo možné dohodnout globální pravidla, která by platila pro všechny státy. Dalšími zeměmi, které nepodpořily globální kontrolu zbraňových transferů, jsou Kuba, Indie, Írán, Izrael a Pákistán.„Svět nutně potřebuje účinnou a vymahatelnou Smlouvu o obchodu se zbraněmi, která zastaví přísun zbraní do rukou těch, kteří porušují lidská práva,“ uvedl Brian Wood z Amnesty International (AI).Více než milion lidí ze 160 zemí se přijil ke kampani nazvané Milion tváří, která usiluje o zodpovědné nakládání s vojenským materiálem. Petici převzal generální tajemník OSN Koffi Annan již v první den konference. Julius Arile, který petici předával, uvedl: „Žádám vlády světa, aby na této konferenci zastavily proud zbraní do oblasti na severu Keni, kde žiji. Kvůli ozbrojenému násilí jsem ztratil jsem mnoho přátel a dokonce i bratra. Jsem velmi zklamaný, že svět nedělá nic proto, aby mně a milionům dalších lidí, pomohl.“

9.12.2015

„Islámský stát“: Fakta a čísla

Obchod se zbraněmi na území Iráku a Sýrie, fakta a čísla.

15.12.2015

MFD se zaměřila na vývozy českých zbraní do Saúdské Arábie

2.2.2016

Memorandum za zodpovědný vývoz zbraní z ČR

Podle údajů výroční zprávy Ministerstva průmyslu a obchodu vyvezla Česká republika v roce 2014 vojenský materiál do 35 zemí, které jsou z pohledu dodržování lidských práv dlouhodobě problematické, a kde podle výzkumů Amnesty International dochází k jejich vážnému porušování.

14.12.2015

Odvolací soudy budou projednávat Vitiškovo propuštění