Útoky v pásmu Gazy jsou válečným zločinem

Cílené toky, které podnikají izraelské síly proti civilnímu majetku a infrastruktuře v pásmu Gazy, porušují mezinárodní humanitární právo a představují válečný zločin, uvedla Amnesty International (AI).

„Izrael nyní musí podniknout kroky k nápravě dlouhodobých škod, kterých se dopustil a musí také na vlastní náklady zajistit dodávky elektřiny a vody pro Palestince žijící v dotčených oblastech,“ vyzvala AI. Izrael má jako okupační síla povinnost chránit základní lidská práva Palestinců.

Záměrné ničení elektráren, vodovodních rozvodů, mostů, silnic a další infrastruktury v pásmu Gazy je v rozporu s IV. Ženevskou konvencí (úmluva o ochraně civilních osob za války) a má dlouhodobé humanitární důsledky pro jeden a půl milionu obyvatel pásma Gazy. Bez elektřiny a dodávek vody tak nyní zůstává téměř polovina obyvatel této oblasti.

AI se znepokojením sleduje vzrůstající napětí mezi Izraelem, Palestinskou samosprávou a ozbrojenými skupinami. Izraelské vzdušné útoky a ostřelování v posledních týdnech a měsících zabily a zranily velké množství Palestinců včetně žen a dětí.

AI také rezolutně odsuzuje braní rukojmích. Palestinští ozbrojenci, kteří zajali vojáka Gilata Šalita a zabili osmnáctiletého Elijaha Ašeriho, podle AI porušili základní principy mezinárodního práva. AI požaduje okamžité propuštění Gilata Šalita.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

12.1.2016

NĚMECKO: Reakcí na opovrženíhodné sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem nesmí být rasová nenávist ani diskriminace.

Podle Amnesty International musí německé úřady zajistit, aby pachatelé sexuálního násilí ze silvestrovské noci stanuli před soudem, bez ohledu na to, odkuď pocházejí. Současně by ale měly chránit uprchlíky a migranty před rasismem, který tyto útoky vyvolaly.

7.10.2015

Boko Haram zůstává i přes vojenské pokroky smrtelnou hrozbou regionu

Rukou bojovníků zemřelo za poslední 4 měsíce na 1600 civilistů.

27.2.2016

Aktivisté naléhají na státy, aby přestaly dodávat zbraně Saudské Arábii

Mnoho evropských států prodává v rámci obchodu zbraně a vojenské vybavení do Saudské Arábie v hodnotě miliard amerických dolarů. Tyto zbraně následně zabíjejí civilisty v Jemenu.