Úředníci v Sýrii byli propuštěni z práce pro své názory

Sedmnáct státních zaměstnanců několika syrských ministerstev bylo nedávno bez vysvětlení propuštěno z práce. Je velmi pravděpodobné, že se tak stalo kvůli jejich podpisu pod deklaraci, která požaduje urovnání vztahů mezi Sýrií a Libanonem. Podpořili také následnou výzvu za propuštění deseti signatářů této deklarace, kteří byli zatčeni v polovině května.

Propuštění zaměstnanců nařídil ministerský předseda Sýrie Muhammad Nádží Utri. Pracovní právo Sýrie povoluje propuštění státních zaměstnanců bez udání důvodu, ale dává propuštěným možnost odvolat se k soudu. Propuštěnými lidmi jsou (jména uvedena v anglické transkripci): Suheil Abu Fakhr, 'Essam Mahmoud, Fou'ad al-Bunni, Kamal al-Dabbas, Marwan Hamza, Nabil Abu Sa'ad a Haytham Sa'ab (zaměstnanci ministerstva školství); Fadhl Hijaz a Lina Wafa'i (ministerstvo vnitra); Selma Kerkoutli a Nadher Nasr (ministerstvo informací); Kamal Bel'ous (ministerstvo financí); Ghaleb Tarbeh (ministerstvo pro energetiku); 'Essam Abu Sa'id (ministerstvo zdravotnictví); Munir Shahoud (ministerstvo vyššího vzdělávání), Dr. Niqola Ghenoum (ministerstvo zdravotnictví). Jedním z deseti zatčených je Sulayman Shemr (ministerstvo pro ropný průmysl). Amnesty International vyzývá syrského premiéra, aby bez prodlení vysvětlil důvody propuštění výše uvedených osob. Deset vězňů svědomí musí být propuštěno na svobodu.

31.8.2016

Fred a Yves volní!

Fred Bauma a Yves Makwambala byli s dalšími aktivisty propuštěni 27. srpna, přičemž jim původně hrozil trest smrti.

28.7.2016

iDnes o evropských zbraních v Sýrii

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.

4.4.2016

Čtyři členové NIDA propuštěni z vězení