Rada Evropy vyzvala k zastavení nelegálních postupů v „boji s terorem“

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 7.6.2006

Amnesty International (AI) vítá jasný signál, který dnes Rada Evropy vyslala evropským vládám a USA, že tajné převozy osob podezřelých z terorismu odporují základním principům mezinárodního práva.

Praktiky užívané v rámci boje proti teroru dále zahrnují „zmizení“, svévolné zadržování, mučení a špatné zacházení s lidmi.

Zpráva Rady Evropy potvrzuje šetření AI o spolupráci některých evropských států na případech nezákonných převozů zadržených osob. Zpráva přináší další informace o existenci možných utajených věznic v Rumunsku a Polsku.

Rada Evropy navíc potvrdila informace, že letouny užívané americkou CIA také k nezákonnému převozu zajatců, několikrát přistály a vzlétly z pražského letiště.

AI získala letové záznamy potvrzující zastávky těchto letounů v Praze již v loňském roce. Česká pobočka AI proto požádala vládu o vyšetření, zda byla ČR zapojena do porušování mezinárodního práva.

„Dle letových záznamů se letouny užívané CIA k nezákonným praktikám pohybovaly na letišti v ČR a existuje podezření, že evropské vlády přivíraly nad těmito operacemi oči. Proto jsme přesvědčeni, že by se představitelé ČR měli tímto problémem vážně zabývat. Stejně jako řada dalších evropských zemí, které vyšetřování zahájily,“ uvedl ředitel české pobočky AI Zdeněk Rudolský.

Premiér Paroubek AI písemně sdělil, že si vyžádal od ministrů, kterých by se tato problematika mohla týkat (a to i okrajově) a zástupců bezpečnostních složek ČR informace, které by potvrdily nebo vyvrátily toto tvrzení. Všichni odpověděli, že informace, které by hodnověrně potvrzovaly uváděné činnosti, nemají. Podobné sdělení AI obdržela také od ministra vnitra Františka Bublana.

„Jedno odhalení stíhá druhé a skutečný rozsah spolupráce evropských vlád na bezpráví se můžeme jen dohadovat. Vláda musí udělat vše pro to, aby mohla veřejnosti zodpovědět otázku, zda na území ČR docházelo k porušování mezinárodního práva,“ uvedla AI.

AI také vyzvala USA a evropské státy, které byly prokazatelně zapojeny do těchto praktik, aby zajistily obětem nezákonného nakládání reparace.

„Samozřejmě musíme bojovat proti teroru, ale je velmi nebezpečné, pokud se tak děje mimo mantinely mezinárodního práva. Takový postup terorismu jenom nahrává,“ dodává AI.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1158 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...