Ministerstvo vnitra odpovědělo ve věci "Letounů CIA"

Dne 10. dubna 2006 obdržela česká pobočka AI odpověď ministra vnitra Františka Bublana týkající se podezření z „případného převozu zajatců CIA přes území ČR“.

Ministr vnitra ve své odpovědi uvedl, že zbavení svobody, které nemá zákonný základ, může být podle právního řádu ČR trestným činem. Pokud by policie ČR disponovala hodnověrným podezřením, že k takovému omezování svobody dochází v době, kdy je vzdušný dopravní prostředek na území ČR, podle ministra by zasáhla.

Dle ministra však Policie ČR nezískala žádné informace, které by hodnověrně indikovaly existenci transportů osob omezovaných na svobodě ze strany CIA.

Ministr vnitra také pro šetření v této věci odkázal na Ministerstvo dopravy, Ministerstvo obrany a Řízení letového provozu.

„Bohužel stále nevíme, jaké konkrétní kroky byly učiněny k plnému vyšetřování těchto informací. Na základě vyjádření ministerstva se můžeme jen domnívat, že šetření stojí počátku,“ uvedl ředitel AI ČR Zdeněk Rudolský.

„Dle letových záznamů se letouny užívané CIA k nezákonným praktikám pohybovaly na letišti v ČR, existuje podezření, že se na jejich palubě mohly nacházet nezákonně držené osoby a objevily se indicie, že evropské vlády přivíraly nad těmito operacemi oči. Proto jsme přesvědčeni, že by se představitelé ČR měli tímto podezřením vážně zabývat. Tak jako celá řada dalších evropských zemí, které již vyšetřování zahájily,“ upozorňuje Rudolský.

„Věříme, že vláda udělá vše pro to, aby mohla veřejnosti odpovědět na otázku, zda na území ČR mohlo docházet k porušování mezinárodního práva. Toto podezření je třeba bez pochyby vyvrátit, případně zveřejnit jiné závěry šetření,“ uvedla AI.

AI čeká na odpověď od předsedy vlády ČR Jiřího Paroubka.

6.4.2016

Rozšíření zákona o partnerství v Řecku

10.11.2015

Případ policejního útoku na Hakana Yamana bez pokroku

Tým Amnesty International nedávno mluvil s Hakanem Yamanem. V jeho věci nenastal žádný pokrok. Vyšetřování není dosud uzavřeno a stíhání má být teprve zahájeno.

8.10.2015

Konference o západní balkánské cestě a zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci v Bruselu

Zítra proběhne další důležitá schůzka k migraci. Amnesty vyzývá evropské lídry: zaměřte se na legální a bezpečné cesty a důstojné zacházení s uprchlíky a migranty.

7.10.2015