Zákroky proti vládním oponentům v Sýrii

V reakci na nedávnou vlnu zatýkání občanských aktivistů v Sýrii vyzvala Amnesty International vládu Sýrie k okamžitému propuštění všech, kteří byli zatčeni pro vyjadřování svých názorů. Podle Malcolma Smarta, ředitele AI Programu pro Blízký východ a Severní Afriku, jsou mnozí z uvězněných drženi v úplné izolaci a hrozí jim mučení nebo špatné zacházení.

Politický a sociální život v zemi je přísně kontrolován stranou Baas, která v zemi udržuje již 43 let výjímečný stav. V posledních měsících bylo po nespravedlivém soudu zatčeno nebo odsouzeno množství Kurdů, vyznavačů Islámu, lidskoprávních aktivistů, spisovatelů, studentů a levicově smýšlejících lidí z různého sociálního nebo politického prostředí. Přinejmenším několik stovek politických aktivistů úřady zadržují, přičemž mnohé z nich AI považuje za vězně svědomí. Většina z vězňů byla odsouzena Nejvyšším státním bezpečnostním soudem (SSSC) nebo vojenským soudem. Tyto soudy však nepracují nezávisle ani nestranně. Tento týden byl k pěti letům vězení odsouzen občanský aktivista Riad Drar, jehož soudní proces byl hrubě nespravedlivý. Příčinou trestu byla jeho řeč na pohřbu kurdského šejka, který byl zabit 30. května 2005. Existuje podezření, že tuto vraždu spáchal vládní agent. „Jsme svědky toho, jak úřady za pomoci zatýkání zastrašují obránce lidských práv a aktivisty bojující za demokracii,“ uvedl Malcom Smart. Mezi zatčenými jsou: Muhamad Ghanem, který byl příslušníky tajné služby zatčen ve svém domě 31. března. Není známo, kde je zadržován. Ghanem publikoval na internetu a věnoval se především tématu syrských Kurdů. Novinář Ali al-Abduláh a jeho syn Muhamad Ali al-Abduláh byli zatčeni 23. března a jsou drženi v izolaci na neznámém místě. Předpokládá se, že byli zadrženi kvůli účasti na demonstraci, která se každý týden koná před zasedáním Nejvyššího soudu. Další ze synů Ali al-Abduláha, Omar, je spolu s dalšími osmi studenty držen bez kontaktu s okolí. Podle dostupných informací je zadržován ve městě Harasta poblíž Damašku. Omar se údajně zapojil do hnutí mladých usilujících o demokracii. „Vyzýváme syrské úřady, aby tyto vězně okamžitě propustily.“

19.8.2016

Horizont ČT24: rozhovor o mučení vězňů v Sýrii

28.7.2016

iDnes o evropských zbraních v Sýrii

4.1.2016

Lidovky o Amnesty výzkumu ruských náletů v Sýrii

10.11.2015

Případ policejního útoku na Hakana Yamana bez pokroku

Tým Amnesty International nedávno mluvil s Hakanem Yamanem. V jeho věci nenastal žádný pokrok. Vyšetřování není dosud uzavřeno a stíhání má být teprve zahájeno.