Propuštěný čínský disident je nemocen v důsledku týrání

Po šestnácti letech vězení byl v uplynulých dnech konečně propuštěn čínský disident Ju Dong Jue. V důsledku věznění trpí psychickými problémy. Amnesty International (AI) přivítala jeho propuštění a požaduje osvobození dalších lidí, kteří jsou uvězněni pro jejich zapojení do prodemokratického hnutí v roce 1989.

„Je to děsivý případ,“ řekla Corinna-Barbara Francis, výzkumnice AI. „Ju Dong Jue je konečně na svobodě, ale 16 let neoprávněného věznění, časté bití, mučení a izolace zanechalo hluboké stopy na jeho duševním zdraví.“„Novinář Ju Dong Jue, který na náměstí Tchien-An-Men zabarvil portrét Mao Ce-tunga, byl uvězněn v roce 1989 jako „kontrarevoluční sabotér“. Dva roky strávil na samotce. AI ho označila za vězně svědomí.Ju Dong Jue má zjizvenou tvář a nese další stopy rozsáhlého zneužívání. Ve vězení se pravděpodobně zcela psychicky zhroutil. Nerozpoznal dlouholeté známé a příbuzné ani nedokázal smysluplně hovořit. Podle tvrzení spoluvězňů byl přivázán ke kůlu a ponechán několik dní na slunci. Pak jej čekala samovazba.Dodnes je mnoho dalších lidí uvězněno v souvislosti s protesty požadujícími demokracii a další jsou zadržování proto, že se snaží dosáhnout spravedlnosti pro oběti vládního zásahu.Mezi nimi je dělník Liu Zhihua, který byl zatčen za účast demonstraci připomínající násilný zákrok proti demonstrantům roku 1989. Učitel na pekingském Institutu pro cizí jazyky Hu Ši-gen byl zatčen v roce 1992, protože plánoval vzpomínkové aktivity při výročí potlačení demonstrace. Jeho zdravotní stav je vážný, z vězení má být propuštěn až v roce 2012.„Možná se domníváme, že události z roku 1989 jsou historií. Lidé, kteří se do nich zapojili, ale stále trpí ve vězeních. Čínské úřady by je měly okamžitě propustit.“

3.11.2016

Novinky: týrání migrantů v Itálii

11.8.2016

Migranti z australských detenčních táborů viní úřady z týrání i sexuálního zneužívání

18.1.2016

Dopis od Alberta Woodfoxe

Děkovný dopis Alberta Woodfoxe

13.11.2015

Čína: Mučení a vynucená doznání pokračují, týkají se i právníků

Trestní právo v Číně je stále silně závislé na vynuceném doznání mučením a špatným zacházením.