Rada Evropy vydala zprávu o utajených věznicích CIA

Zveřejnění předběžné zprávy Rady Evropy o utajených věznicích v Evropě představuje počáteční krok k zjištění pravdy o převozech zajatců podezřelých ze spolupráce s teroristy do zemí, kde jim hrozí mučení. Je ale jasné, že stále chybí odpovědi na zásadní otázky. Mluvit by měly především vlády evropských zemí.

Podle zprávy Rady Evropy existují „související a vzájemně se podporující důkazy ukazující na existenci systému "přemísťování" nebo "vyvážení" mučení." Nyní je potřeba spolupráce všech zemí, aby řádně prozkoumaly své případné zapojení do těchto transferů.
„Evropské státy mají povinnost plně spolupracovat na vyšetřování závažného porušování lidských práv, ke kterému mohlo docházet na jejich území,“ uvedl Claudio Cordone, ředitel regionálních programů AI.

AI zcela podporuje výzvu zpravodaje Parlamentního shromáždění Rady Evropy Dicka Martyho k zřízení vyšetřovací komise, která by měla rozsáhlé pravomoci šetřit tuto záležitost.

„Informace o existenci utajených věznic v Evropě, na které dnes upozornil Dick Marty, pocházejí z řady důvěryhodných zdrojů. Dokonce ani vláda USA nepopřela jejich existenci. Nyní je na čase se tímto problémem řádně zabývat.

9.4.2016

Zpráva o činnosti české Amnesty je tu!

U příležitosti valné hromady vydáváme Zprávu o činnosti Amnesty International ČR v roce 2015.

14.3.2016

Výsledky maratonu psaní dopisů

25.1.2016

Novinky k uvěznění Phyoe Phyoe Aung

19.11.2015

Rusko propustí ekologa Vitiška

10. listopadu bylo rozhodnuto o propuštění ekologického aktivisty Jevgenije Vitiška z vězení.